Grčka kupila 18 francuskih borbenih aviona Rafale

Iznos transakcije je 2,5 milijarda eura i uključuje isporuku 12 polovnih aviona i te šest novih aviona koje proizvodi Dassault Aviation.

Isporuke borbenih aviona Rafale bi trebale početi u julu (EPA)

Grčka je u ponedjeljak potpisala ugovor o kupovini 18 borbenih aviona Rafale od Francuske, tako dodatno utvrdivši partnerstvo s Parizom u atmosferi napetosti s Turskom.

Iznos transakcije iznosi oko 2,5 milijarda eura i uključuje isporuku 12 polovnih aviona Rafale francuske ratne avijacije te šest novih Rafalea koje proizvodi Dassault Aviation, logističku podršku i pripadajuće naoružanje, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Pozivajući se na intenzivno operativno partnerstvo s Atenom, francuska ministrica odbrane Florence Parly otišla je u Atinu na potpisivanje ugovora i pozdravila “važan uspjeh” za Rafale.

Francuska se svrstala uz Atinu

Odluku o pregovorima je u septembru donio grčki premijer Kiriakos Mitsotakis, reagirajući na turska istraživanja plina i njenu “demonstraciju sile” u spornim vodama Mediterana.

Posljednjih mjeseci Francuska se svrstala uz Atinu i tokom ljeta je poslala Rafale i ratne brodove nakon raspoređivanja turskih vojnih i istraživačkih brodova u području na koje Grčka polaže pravo.

Čelnici Evropske unije su turske poteze u decembru nazvali “ilegalnim i agresivnim”.

Isporuke borbenih aviona Rafale bi trebale početi u julu.

“Prvi piloti i tehničari grčke vojne avijacije će sljedećih dana otići u Francusku na obuku”, rekao je glasnogovornik grčke Vlade Christos Tarantilis.

Izvor: Agencije