Ulstein: Priključivanje SAD-a COVAX-u pravi ogromnu razliku

Uvođenje COVAX sistema trebalo bi da počne sljedećeg mjeseca sa 1,8 milijardi doza koje bi trebalo da idu u siromašnije zemlje 2021. godine.

Uvođenje COVAX sistema trebalo bi da počne sljedećeg mjeseca sa 1,8 milijardi doza koje bi trebalo da idu u siromašnije zemlje 2021. godine (EPA)
Uvođenje COVAX sistema trebalo bi da počne sljedećeg mjeseca sa 1,8 milijardi doza koje bi trebalo da idu u siromašnije zemlje 2021. godine (EPA)

Odluka američkog predsjednika Joea Bidena da se pridruži programu za vakcinu COVAX mogla bi da napravi “ogromnu razliku” u finansiranju šeme namijenjene isporuci vakcina protiv korona virusa siromašnim zemljama, izjavio je Dag Inge Ulstein, norveški diplomata sa vodećom ulogom u KOVAKS-u.

Ali Ulstein, norveški ministar za međunarodni razvoj, koji je i u Vijeću za olakšice COVAX-a sa Južnom Afrikom, rekao je da i druge bogate zemlje moraju da uskoče i pozvao ih da doniraju još vakcina, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Uvođenje COVAX sistema, u okrilju Svjetske zdravstvene organizacije i saveza za vakcine GAVI, trebalo bi da počne sljedećeg mjeseca sa 1,8 milijardi doza koje bi trebalo da idu u siromašnije zemlje 2021. godine.

Pridruživanje COVAX-u

Bidenov glavni medicinski savjetnik Anthony Fauci rekao je u četvrtak da Sjedinjene Američke Države namjeravaju da se pridruže tom programu.

“To će napraviti ogromnu razliku (u pogledu finansiranja), ali to nije samo do Sjedinjenih Američkih Država,” rekao je Ulstein za Reuters.

“Na kraju, najbogatije zemlje treba da uskoče i popune tu prazninu”, poručio je.

Izvor : Agencije

Povezane

Sjedinjene Američke Države će ostati članiica Svjetske zdravstvene organizacijie, što je odluka koju je Joe Biden potpisao prvog dana u Bijeloj kući.

21 Jan 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO