Japan nema namjeru potpisati sporazum o zabrani nuklearnog oružja

Japan smatra da je neophodno nastaviti stabilnim i realnim putem ka nuklearnom razoružanju, a to nije ovaj sporazum.

Suga je rekao da će Japan biti "oprezan" u razmatranju statusa posmatrača sporazuma (Reuters)
Suga je rekao da će Japan biti "oprezan" u razmatranju statusa posmatrača sporazuma (Reuters)

Ugovor Ujedinjenih nacija o zabrani nuklearnog oružja stupio je na snagu danas, nakon što ga je 50 država ratificiralo do oktobra prošle godine, ali Japan, jedina zemlja koja je doživjela bombardovanje atomskom bombom, odbija da potpiše ovaj sporazum, prenosi Tanjug.

“Japan nema namjeru da se pridruži međunarodnom sporazumu o zabrani nuklearnog oružja“, ponovio je danas premijer Yoshihide Suga, izrazivši sumnju u efikasnost takvog dogovora koji ne podržavaju države koje posjeduju nuklearno oružje.

Suga je naglasio da Ugovor o zabrani nuklearnog oružja nema podršku ni mnogih država koje ne posjeduju nuklearno oružje, i da Japan smatra da je neophodno nastaviti stabilnim i realnim putem ka nuklearnom razoružanju, a to nije ovaj sporazum.

Suga je takođe rekao da će Japan biti “oprezan” u razmatranju statusa posmatrača sporazuma.

“Kao jedina zemlja u historiji koja je pretrpjela atomski napad tokom rata, Japan ima odgovornost da preuzme vodstvo u naporima međunarodne zajednice da ostvari svijet bez nuklearnog oružja,” rekao je Suga u parlamentu.

Nuklearne sile bojkotovale pregovore

Suga je dodao da će Japan nastaviti napore na “izgradnji mosta” između država nuklearnog naoružanja i država koje nemaju nuklearno naoružanje, uključujući saopštavanje svijetu stravičnih posljedica upotrebe nuklearnog oružja.

Američka atomska bomba bačena je na Hirošimu i Nagasaki u avgustu 1945. godine i ubila oko 214.000 ljudi do kraja te godine i ostavila još mnogo trajnih neželjenih posljedica, navodi agencija.

Međunarodni sporazum o zabrani nuklearnog oružja stupa na snagu danas, a do sada ga je ratificiralo 86 država, a pokrenut je na inicijativu Međunarodne kampanje za ukidanje nuklearnog oružja (ICA), koja je 2017. godine dobila Nobelovu nagradu za mir.

Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska i druge nuklearne sile nisu potpisale sporazum i bojkotovale su pregovore koji su doveli do njega.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO