Von der Leyen: EU će što prije osigurati vakcine za Zapadni Balkan

Odlučeno je da se posebnim mehanizmom Unije osigura Zapadnom Balkanu dostava vakcina koje će dati članice.

Von der Leyen je objasnila da je složen postupak dostavljanja vakcina siromašnim i zemljama van Unije kroz međunarodni mehanizam COVAX (Reuters)
Von der Leyen je objasnila da je složen postupak dostavljanja vakcina siromašnim i zemljama van Unije kroz međunarodni mehanizam COVAX (Reuters)

Evropska unija će posebnim mehanizmom “što je prije moguće” osigurati vakcine protiv korona virusa za zemlje Zapadnog Balkana i još neke susjede, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, saopštivši ishod video zasjedanja vođa EU-a, prenosi Tanjug.

Von der Leyen je objasnila da se ispostavilo da je složen postupak dostavljanja vakcina siromašnim i zemljama van Unije kroz međunarodni mehanizam COVAX i zato je odlučeno da se posebnim mehanizmom Unije osigura Zapadnom Balkanu dostava vakcina koje će dati članice EU-a.

Do ljeta vakcinisati 70 posto stanovništva

Čelnici EU-a su takođe odlučili da se zbog naglog širenja opasne nove varijante virusa “jako obeshrabre nebitna putovanja” unutar Unije, ali i očuva jedinstveno tržište EU-a i “šengenska zona”, a moraju se tačno utvrditi i “crvene zone” u svijetu i zahtijevati da lica koja odatle dolaze u Uniju prethodno moraju imati test na korona virus.

Von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel su predočili da je u EU sve veća zabrinutost zbog širenja nove varijante korona virusa i naglasili da će zato biti poduzete sve mjere da se ubrza masovna vakcinacija stanovništva.

Oni su naglasili da je cilj da se do ljeta vakciniše najmanje 70 posto stanovništva EU.

Izvor: Agencije

Povezane

‘Novo normalno’ danas vlada u tom gradu i nalik je stanju prije pandemije: ceste su zakrčene automobilima, ulice kupcima, sredstva javnog prijevoza putnicima, a parkovi šetačima.

22 Jan 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO