Musk nudi 100 miliona dolara nagrade

Hvatanje emisija koje zagrijavaju planetu postaje kritični dio mnogih planova u borbi protiv klimatskih promjena, ali do danas je postignut vrlo mali napredak u tehnologiji.

Musk danas vodi neke od najfuturističkijih kompanija na svijetu (Arhiva)
Musk danas vodi neke od najfuturističkijih kompanija na svijetu (Arhiva)

Šef Tesla Motorsa, poduzetnik Elon Musk je u četvrtak na twitteru obećao 100 miliona dolara nagrade za razvoj najbolje tehnologije hvatanja emisije ugljičnog dioksida, prenosi Hina.

Hvatanje emisija koje zagrijavaju planetu postaje kritični dio mnogih planova u borbi protiv klimatskih promjena, ali do danas je postignut vrlo mali napredak u tehnologiji, s naporima usmjerenim na smanjenje emisija, a ne na uklanjanje ugljika iz zraka.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila je krajem prošle godine da je potreban nagli porast u primjeni tehnologije za hvatanje ugljika ako zemlje žele postići ciljeve neto emisije plinova na nulu.

Borba protiv klimatskih promjena

“Doniram 100 miliona dolara nagrade za najbolju tehnologiju za hvatanje ugljika”, napisao je Musk u tweetu, nakon kojeg je uslijedio drugi tweet u kojem je obećao više detalja iduće sedmice.

Suosnivač tvrtke PayPal, koju je prodao, Musk danas vodi neke od najfuturističkijih kompanija na svijetu. Osim Tesle, na čelu je kompanija SpaceX i Neuralink, startupa koji se bavi povezivanjem mozga s računalima.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je ubrzati razvoj tehnologije hvatanja ugljika kao dio svog opsežnog plana za borbu protiv klimatskih promjena.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO