Oxford sprema vakcinu protiv novih sojeva korone

Tim koji stoji iza vakcine sa Oxforda i AstraZenece provodi studije izvodljivosti kako bi prilagodio tehnologiju za proizvodnju novih verzija vakcine.

Britanski visokozarazni soj korona virusa otkriven je u 60 zemalja (EPA)

Naučnici Univerziteta Oxford spremaju se da u najkraćem roku proizvedu nove verzije vakcine koja će se moći izboriti i sa zaraznijim sojevima korona virusa.

Tim koji stoji iza vakcine sa Oxforda i AstraZenece provodi studije izvodljivosti kako bi prilagodio tehnologiju za proizvodnju novih verzija vakcine, prenosi Tanjug, pozivajući se na britanski Telegraph.

Glasnogovornik Univerziteta rekao je da Oxford pažljivo prati utjecaj novih sojeva korona virusa otkrivenih u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu na imunitet koji pruža njihova vakcina i procjenjuje procese potrebne za što brže prilagođavanje vakcina u borbi protiv mutacija COVID-19.

Britanski soj prisutan u 60 zemalja

List podsjeća da je britanski premijer Boris Johnson rekao da će nacionalno regulatorno tijelo za lijekove biti spremno odobriti nove verzije vakcine protiv bolesti COVID-19 razvijene da se suprotstave novim varijantama korona virusa koje se mogu pojaviti u budućnosti.

Britanski visokozarazni soj korona virusa otkriven je u 60 zemalja, saopćila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), što je 10 država više nego prošle sedmice.

Južnoafrički soj, koji je, kao i britanski, zarazniji nego ostali sojevi, pojavio se u 23 zemlje, navodi se u izvještaju WHO-a.

Izvor: Agencije