Kuba planira proizvesti 100 miliona vakcina

Iako odnedavno raste broj slučajeva zaraze, Kuba je i dalje jedna od najmanje pogođenih pandemijom u svojoj regiji.

Vakcina će biti besplatna, ali ne i obavezna (EPA)

Kuba vjeruje da će ove godine proizvesti 100 miliona doza svoje vakcine protiv korona virusa i vakcinisati cjelokupno stanovništvo, najavio je Vicente Verez, direktor Instituta Finlay, koji upravlja sa dva od četiri projekta vakcina koje su u kliničkim ispitivanjima.

“Imamo kapacitet za proizvodnju 100 miliona doza ‘Soberane 2'”, koja je najnapredniji kandidat za kubansku vakcinu, rekao je on novinarima, dodavši da je “faza proizvodnje” već počela.

“Ako sve bude u redu, ove godine će biti vakcinisana čitavo stanovništvo Kube”, dodao je, prenosi Beta.

U ponedeljak je “Sobarana 2” ušla u “fazu IIb” ispitivanja na 900 dobrovoljaca.

Vakcina se može primenjivati i na djecu

Ako uspije, u martu će ući u fazu III, posljednju prije odobrenja, s oko 150.000 dobrovoljaca.

Institut Finlay nedavno je potpisao sporazum s Pasterovim institutom u Iranu da i ta zemlja učestvuje u fazi III.

Druga kubanska vakcina, “Soberana 1”, koja je sada u fazi I, trebala bi preći u faze II i III u februaru i također će biti testirana na ljudima koji se oporavljaju od bolesti, rekao je Verez.

“U februaru ćemo početi kliničko ispitivanje na pedijatrijskoj populaciji”, tako da se vakcina može primenjivati i na djecu, rekao je on.

Cilj je pokretanje opće vakcinacije Kubanaca u prvoj polovini godine.

Vakcina će biti besplatna, ali ne i obavezna.

Bit će kao “opcija” ponuđena i turistima koji posjećuju otok, kazao je Verez.

Zemlja koja smišlja i pravi lijekove

Ukupno su u pripremi četiri vakcine-kandidata: “Soberana 1” i “Soberana 2”, “Abdala” i “Mambisa”, sve u fazi kliničkog ispitivanja (faza I ili faza II).

Prve tri vakcine se daju injekcijom, četvrta je sprej za nos.

“Soberane 1” i “Soberane 2” razvija Institut Finlay, a “Abdalu” i “Mambisu” Centar za genetsko inženjerstvo i biotehnologiju (CIGB).

Ako bilo koja od njih dobije konačno odobrenje, bit će to prva vakcina protiv COVID-19 napravljena i proizvedena u Latinskoj Americi.

Iako odnedavno raste broj slučajeva zaraze, Kuba je i dalje jedna od najmanje pogođenih pandemijom u ovoj regiji, s ukupno 19.122 slučaja, uključujući 180 smrtnih, među 11,2 miliona stanovnika.

Četvrtina budžeta ide u zdravstvo

Kuba, pod američkim embargom od 1962. godine, često je morala smišljati i praviti svoje lijekove i vakcine.

Uz to, “za siromašnu zemlju poput Kube, kupovina vakcine koja nam je potrebna za naš narod predstavlja ekonomski problem”, rekao je direktor Instituta Finlay.

Tokom 1980-ih godina kubanska država je četvrtinu budžeta davala zdravstvu, oslanjala se na biotehnologiju te je tako otkrila vakcinu protiv meningokokusa B.

Sada kubanski program vakcinisanja djece predviđa 11 vakcina, od kojih se osam proizvodi na otoku, za borbu protiv 13 bolesti.

Izvor: Agencije