Tijesnom većinom izglasano povjerenje italijanskom premijeru

Giuseppe Conte nije dobio apsolutnu većinu, što znači da sada vodi manjinsku Vladu, koja će se boriti s provedbom programa u podijeljenom Parlamentu.

Nakon što je preživio glasanje u Donjem domu, premijer je u Senatu, koji ima 321 mjesto, dobio 156 glasova (EPA)

Gornji dom italijanskog Parlamenta tijesnom je većinom izglasao povjerenje premijeru Giuseppeu Conteu i omogućio mu da sačuva premijerski položaj, nakon što je prošle sedmice iz koalicijske Vlade izašla manja stranka zbog nesuglasica oko pandemije COVID-19.

Conte nije dobio apsolutnu većinu, što znači da sada vodi manjinsku Vladu, koja će se boriti s provedbom svog programa u podijeljenom Parlamentu, osim ako ne uspije pridobiti neke opozicione zastupnike u sedmicama koje dolaze.

Nakon što je preživio i glasanje u Donjem (Zastupničkom) domu u ponedjeljak, Conte je u Senatu, koji ima 321 mjesto, dobio 156 glasova, a protiv je bilo 140, uz 16 suzdržanih.

Renzi povukao svoju stranku

Da mu nije izglasano povjerenje morao bi odstupiti, što bi značilo da bi Italija ušla u još dublja politička previranja i možda bi otvorilo put novim izborima, dvije godine prije vremena.

Probleme mu je izazvala odluka bivšeg premijera Mattea Renzija da iz koalicije povuče svoju stranku Italia Viva, čime je Vlada izgubila većinu u Parlamentu.

Nakon sedmica kritika i prijetnji, Renzi je prije pet dana objavio da dvije ministrice iz njegove stranke odlaze iz Vlade.

Jedna od glavnih Renzijevih pritužbi na Contea su premijerovi planovi o tome gdje usmjeriti 200 milijardi eura sredstava Evropske unije namijenjenih obnovi zemlje.

Zdravstvena i ekonomska kriza

Renzi je optuživao Contea da pokušava zaobići Parlament u odlučivanju.

Conte je rekao nakon glasanja u Senatu da će sada svu svoju pažnju usmjeriti na zdravstvenu i ekonomsku krizu s kojima se suočava zemlja.

U želji da odbaci bilo kakve špekulacije da bi mogao odstupiti nakon tijesnog prolaza u Parlamentu, kazao je da će pokušati učvrstiti podršku svojoj krhkoj koaliciji.

“Italija nema ni minute za gubljenje”, napisao je Conte na Twitteru.

Izvor: Agencije