Irak odgodio izbore za četiri mjeseca

Vlada je odgodila prijevremene parlamentarne izbore za oktobar, na osnovu preporuke izborne komisije zbog tehničkih razloga.

Deseci hiljada građana protestirali su na ulicama tražeći političke promjene i kraj rasprostranjene korupcije (EPA)
Deseci hiljada građana protestirali su na ulicama tražeći političke promjene i kraj rasprostranjene korupcije (EPA)

Iračka vlada odgodila je prijevremene izbore za četiri mjeseca, na osnovu preporuke izborne komisije zbog tehničkih razloga.

Izbori, koji su bili zakazani za juni, kako je saopćeno iz kabineta premijera, bit će održani u oktobru, prenosi Beta.

Premijer Mustafa al-Kadhimi najavio je u julu da će pripremiti prijevremene izbore kako bi se ispunili zahtjevi antivladinih demonstranata.

Deseci hiljada građana protestirali su na ulicama tražeći političke promjene i kraj rasprostranjene korupcije.

Više od 500 ljudi ubijeno je iz vatrenog oružja, koje je policija, zajedno sa suzavcem, koristila u razbijanju demonstracija.

Tehnički razlozi

Kadhimi je u saopćenju naveo da se kasni zbog “tehničkih” razloga, ali nije naveo detalje koji su navedeni u prijedlogu podnijetom vladi kako bi se osigurao transparentan izborni proces.

U susretu izborima, irački predsjednik je ratificirao novi izborni zakon krajem prošle godine, čiji je cilj pružiti političkim nezavisnim kandidatima šansu da osvoje mjesta u parlamentu.

Zakon je usvojen uprkos prigovorima političkih partija.

U prijedlogu za odgađanje prijevremenih izbora izborna komisija je navela da je potrebno više vremena za imenovanje kandidata i za ispunjenje tehničkih uvjeta.

Na posljednjim parlamentarnim izborima, koji su održani u maju 2018. godine, zabilježen je historijsko mali odziv birača i bili su preplavljeni navodima o prevarama i korupciji.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO