Norveška ne mijenja politiku vakcinisanja

Skandinavska zemlja je saopćila kako nije utvrdila vezu između Pfizerove/BioNTechove vakcine protiv COVID-19 i smrti vakcinisanih osoba.

Od početka kampanje vakcinisanja, Norveška je prijavila 33 smrtna slučaja starijih osoba koje su primile prvu dozu (EPA)

Norveška je istaknula da nije utvrdila vezu između Pfizerove/BioNTechove vakcine protiv COVID-19 i smrti vakcinisanih osoba u zemlji, preporučivši ipak da liječnici prije vakcinisanja procijene zdravstveno stanje starijih i osjetljivih osoba.

Od početka kampanje vakcinisanja krajem decembra ta je skandinavska zemlja prijavila 33 smrtna slučaja starijih osoba koje su primile prvu dozu, navodi se u zadnjem izvještaju vlasti.

Trinaest slučajeva koji su do sada pobliže ispitani “jesu stariji ljudi, s ozbiljnim zdravstvenim problemima”, istaknula je direktorica norveške Agencije za javno zdravstvo Camilla Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Neophodna je liječnička procjena

“Nije bilo analize uzroka smrti… Najvažnije je imati na umu da svaki dan u stacionarima za starije osobe u Norveškoj umire 45 ljudi. Dakle, nije utvrđena povećana smrtnost ili povezanost s vakcinom”, istaknula je zdravstvena čelnica.

Nakon informacije o 33 smrtna slučaja nakon vakcinisanja, Norveška je ovih dana ponovo upozorila da je potrebna liječnička procjena prije vakcinisanja osoba starije dobi i onih sa zdravstvenim tegobama, kao što je i u drugim zemljama.

“Nije nemoguće da je dio onih kojima se predlaži vakcinisanje tako osjetljiv (…) da nema smisla vakcinisati ih jer se njihovo stanje može pogoršati zbog uobičajenih nuspojava”, istaknula je Stoltenberg.

Norveška Agencija za lijekove potaknula je zabrinutost krajem prošle sedmice, rekavši da su uobičajene nuspojave vakcina s glasničkim RNK-om, kao što su visoka temperatura i mučnina, možda “pridonijele smrtnom ishodu kod nekih osjetljivih pacijenata” u toj zemlji.

Nekoliko je zemalja izvijestilo o smrti nakon vakcinisanja, ali zdravstvene vlasti misle da ih se ne može povezati s vakcinisanjem.

Više od 48.000 Norvežana primilo vakcinu

Pfizer i BioNTech su saopćili u ponedjeljak da “sarađuju s norveškom Agencijom za lijekove, kako bi prikupili sve relevantne informacije”, podsjećajući da je kampanja vakcinisanja u Norveškoj počela u domovima za starije i nemoćne osobe s liječničkom zaštitom.

“Većina njih su bili u veoma visokim godinama i s bolestima, a neki u terminalnoj fazi bolesti”, istaknuo je Pfizer.

Prema najnovijim dostupnim podacima, više od 48.000 ljudi primilo je vakcinu u Norveškoj, koja ima 5,4 miliona stanovnika.

Izvor: Agencije