Hoće li Biden ukinuti Trumpovu zabranu putovanja iz nekih muslimanskih zemalja?

Grupe za zaštitu pozdravile su Bidenovo obećanje, ali postavljaju pitanje hoće li učiniti dovoljno da nadoknadi štetu koju je prouzročio Trump.

Joe Biden preuzima dužnost u srijedu s obećanjem da će, prvog dana, ukinuti takozvanu muslimansku zabranu ulaska u SAD (AP)

Joe Biden preuzima dužnost u srijedu s obećanjem da će, prvog dana, ukinuti takozvanu muslimansku zabranu – izvršnu naredbu koju je donio odlazeći predsjednik Donald Trump, ograničavajući ulazak građana iz nekoliko zemalja s većinskom muslimanskom stanovništvom u SAD.

Zabrana, koja je bila Trumpovo obećanje u kampanji, imala je trenutne i dalekosežne posljedice.

Otežala je izbjeglicama u trećim zemljama, podijelila porodice i uskratila zdravstvenu zaštitu bolesnim ljudima. Trumpova zabrana spriječila je da se američkim građanima pridruže prijatelji i rođaci na vjenčanjima, sprovodima i maturama, ili je spriječila parove da se vjenčaju.

„Zabrana ulaska muslimanima u zemlju moralna je greška“, napisao je Biden na svojoj web stranici tokom predizborne kampanje dodajući da „ne postoje podaci ili dokazi koji upućuju na to da odluka našu naciju čini sigurnijom”.

Al Jazeerina novinarka Jihan Abdalla u tekstu objavljenom u utorak, dan prije Bidenove inauguracije, navodi da zagovornici prava i muslimanske američke skupine pozdravljaju Bidenovu predanost ukidanju mjere koje je Trump uveo, ali postavljaju i pitanje može li novi američki predsjednik učiniti dovoljno za nadoknađivanje štete koju je Trumpova odluka nanijela porodicama u protekle četiri godine.

“Sretni smo što će Biden ukinuti zabranu”, rekao je Ibraham Qatabi, pravnik u Centru za ustavna prava.

“Ali pitanje je, šta to znači za porodice na koje je zabrana utjecala?”, rekao je Qatabi za Al Jazeeru. “Hoće li oni dobiti vize i spojiti se sa svojim porodicama?”

Je li to previše za tražiti?

Meysam Azin [40], američki državljanin, rođen u Iranu, podnio je prijave za zelene karte svojim starijim roditeljima u dobi od 65 i 68 godina u decemburu 2015. – godinu dana prije nego što su on i njegova supruga planirali osnovati porodicu, nadajući se da će im roditelji uspjeti doći i pomoći kod odgoja djece.

“Svakodnevno sanjarim o tome da će doći”, rekao je Azin za Al Jazeeru. “Sanjam da svi sjedimo vani u svom dvorištu i roštiljamo, a djeca trčkaraju”, kaže. “Je li to previše za tražiti?”

Sedam dana nakon preuzimanja dužnosti, 27. januara 2017, Trump je iznenada objavio prvu zabranu putovanja. Odluka je potaknula reakcije diljem svijeta i izazvala haos na desecima američkih aerodroma jer su stotine putnika koji su bili u zraku kad je objavljena objava iznenada posjedovale nevaljale američke vize. Mnogi su privedeni i poslani kući.

U SAD-u to je izazvalo bijes među skupinama za zaštitu prava koje su na sudu osporile mjeru, tvrdeći da je ona diskriminatorna i protuustavna. Niži sudovi oborili su prva dva ponavljanja zabrane. No, u junu 2018. američki Vrhovni sud prihvatio je treću verziju koja je prvenstveno utjecala na državljane Irana, Jemena, Sirije, Somalije, Nigerije, Libije, Mijanmara, Sudana i Čada. Uključila je i ograničenja za građane Eritreje, Kirgistana, Sjeverne Koreje, Tanzanije i Venezuele. Službeni podaci pokazuju da je najmanje 88.000 ljudi bilo podložno zabrani.

Azin je rekao da je, nakon što je Biden pobijedio na izborima, osjetio olakšanje i nada se da bi se uskoro mogao ponovno spojiti s roditeljima.

Izvor: Al Jazeera