UN: Pandemija smanjila broj migranata za dva miliona

Širom svijeta bilo je više od 80.000 ograničenja putovanja koja je uvelo 219 zemalja ili teritorija širom svijeta, kažu iz Ujedinjenih naroda.

Broj međunarodnih migranata širom svijeta dostigao je 281 milion u 2020. godini (EPA)
Broj međunarodnih migranata širom svijeta dostigao je 281 milion u 2020. godini (EPA)

Novi izvještaj Ujedinjenih naroda procjenjuje da je pandemija COVID-19 smanjila broj međunarodnih migranata za dva miliona do sredine 2020. godine, zbog zatvaranja granica i zaustavljanja putovanja širom svijeta, što je, prema očekivanjima, smanjenje rasta od 27 posto.

Clare Menozzi, glavna autorica izvještaja pri Odjelu za ekonomska i socijalna pitanja UN-a, rekla je da za drugu polovinu 2020. godine “imamo osjećaj da će se taj broj zadržati, ako ne i porasti“.

Kazala je da je ranije bilo predviđeno da će međunarodna migracija porasti za sedam do osam miliona između sredine 2019. i sredine 2020. godine, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Zatvaranje granica i smanjenje putovanja

No, zatvaranje granica i smanjenje putovanja počevši od marta, dok je pandemija kružila planetom, značili su nulti rast četiri mjeseca i procijenjeno smanjenje od dva miliona očekivanog broja međunarodnih migranata, rekla je Menozzi.

Do augusta 2020. godine, direktor Odjela za stanovništvo John Wilmoth primijetio je da je “bilo više od 80.000 ograničenja putovanja koja je uvelo 219 zemalja ili teritorija širom svijeta”.

Tokom posljednja dva desetljeća rast broja međunarodnih migranata bio je ogroman.

Wilmoth je rekao da je, prema najnovijim procjenama, “broj međunarodnih migranata širom svijeta dostigao 281 milion osoba u 2020. godini, u odnosu na 173 miliona u 2000. godini”.

Oni čine samo 3,6 posto ukupne globalne populacije, dodao je.

Izvor : Agencije

Povezane

Ekonomske teškoće brojnih stanovnika Središnje Amerike, izloženih nasilju bandi i trgovaca drogom, dodatno se pogoršala nakon prolaska dva snažna uragana u novembru i zbog pandemije korona virusa.

15 Jan 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO