U Kabulu ubijene dvije sutkinje

Glasnogovornik Vrhovnog suda Afganistana je rekao da su sutkinje radile za viši sud, ali ih nije identificirao po imenu.

Ovo je najnoviji napad tokom mirovnih pregovora između talibana i afganistanskih zvaničnika u Kataru (Reuters)
Ovo je najnoviji napad tokom mirovnih pregovora između talibana i afganistanskih zvaničnika u Kataru (Reuters)

Naoružani napadači pucali su u nedjelju na automobil u sjevernom dijelu Kabula, ubivši dvije sutkinje koje su radile za visoki sud u Afganistanu i ranivši vozača, izjavio je zvaničnik suda.

Ovo je najnoviji napad u glavnom gradu Afganistana tokom mirovnih pregovora između talibana i afganistanskih zvaničnika u Kataru, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP

Glasnogovornik Vrhovnog suda Afganistana Ahmad Fahim Qaweem rekao je da su sutkinje radile za viši sud, ali ih nije identificirao po imenu.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, a glasnogovornik talibana Zabiullah Mujahid je kazao da ta pobunjenička grupa nije odgovorna.

Napadi, ubistva i pregovori

Afganistanska vlada poslednjih mjeseci više puta je optužila talibane za ciljana ubistva, a pobunjenička grupa optužuje vladu da je inscenirala ubistva kako bi pokvarila mirovni proces.

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) je preuzela odgovornost za višestruke napade u glavnom gradu posljednjih mjeseci, uključujući obrazovne institucije, u kojima je poginulo 50 ljudi, od kojih je većina učenika.

Ova grupa je preuzela odgovornost i za raketne napade u decembru usmjerene na glavnu američku bazu u Afganistanu, kada nije bilo žrtava.

Talibani i afganistanska vlada početkom ovog mjeseca nastavili su mirovne pregovore u Dohi.

Pregovori su sporo započeli, jer pobunjenička grupa nastavlja napade na afganistanske vladine snage, istovremeno održavajući obećanje da neće napadati američke i NATO trupe.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO