WHO: Prve vakcine u okviru COVAX-a u prvom kvartalu

Projekat je do sada prikupio šest milijardi dolara i naručilo dvije milijarde doza vakcina protiv COVID-19, a mogućnošću za još milijardu doza.

U drugom i trećem kvartalu ćemo početi dobijati zalihe vakcina, poručili su iz Svjetske zdravstvene organizacije (EPA)
U drugom i trećem kvartalu ćemo početi dobijati zalihe vakcina, poručili su iz Svjetske zdravstvene organizacije (EPA)

Očekuje se da će prve male serije vakcina protiv korona virusa stići u okviru šeme COVAX za siromašnije zemlje u prvom kvartalu ove godine, izjavila je visoka zvaničnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Sumija Svaminatan.

“U drugom i trećem kvartalu ove godine ćemo zaista početi dobijati zalihe“, rekla je ona na virtuelnom brifingu u Ženevi, prenosi Tanjug.

COVAX je, uz podršku WHO-a, GAVI saveza vakcina i Koalicije za inovacije u pripravnosti od epidemije, do sada prikupio šest milijardi dolara i naručilo dvije milijarde doza vakcina protiv COVID-19, a mogućnošću za još milijardu doza.

Vakcinacija uglavnom u bogatim zemljama

Za 36 dana dato je oko 28 miliona doza vakcine protiv korona virusa u 46, uglavnom bogatih zemalja svijeta, rekao je predstavnik WHO-a Mike Ryan.

Uprkos tome što je počela vakcinacija protiv COVID-19 u svijetu, on je izrazio zabrinutost zbog brzog širenja novog, zaraznijeg soja virusa u nekim zemljama.

Kazao je da žali što se vakcinacija uglavnom provodi u bogatijim zemljama.

“Mislim da smo do sada vakcinisali ljude sa 28 miliona doza. Korišteno je pet različitih vakcina i platformi. Trenutno se vakcinacija provodi u 46 zemalja na svijetu, od njih su 38 bogate, a samo je jedna koja se može nazvati baš siromašnom,” naglasio je Ryan.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO