Trumpovu administraciju optužuju za prevaru oko vakcina

Američki ministar zdravstva priznao je da ne postoje zalihe vakcina protiv COVID-19, iako su one obećane guvernerima.

Samo 10,6 miliona Amerikanaca primilo je vakcinu, mnogo manje nego što je obećao odlazeći predsjednik (EPA)

Guverneri nekoliko američkih država optužili su administraciju odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa za prevaru oko obećane brze distribucije miliona doza vakcine protiv COVID-19 iz zaliha, a za koje je američki ministar zdravstva u petak priznao da ne postoje.

Ta, kako kažu mediji, zbrka oko zalihe vakcina, koja je bila obećana guvernerima, ali se nije ostvarila, nastala je kada su se pojavili problemi i nedostaci na prvim linijama najambicioznije i najsloženije kampanje imunizacije u historiji SAD-a, zbog čega je došlo i do okazivanja vakcinacije u nekim gradskim zdravstvenim sistemima.

Samo 10,6 miliona Amerikanaca primilo je vakcinu od kako su savezni regulatori prošlog mjeseca dali hitna odobrenja za dvije vakcine, od Pfizer/BioNTecha i Moderne, izvijestili su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Neophodne dvije doze vakcine

To je daleko manje od 20 miliona vakcinacija, koja je Trumpova administracija obećala primijeniti do kraja 2020. godine, dok je pandemija COVID-19 bjesnila praktički nekontrolirano sa sve većim rekordnim brojem infekcija, hospitalizacija i smrtnih slučajeva, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Vakcine Pfizera i Moderne zahtijevaju početnu dozu i dodatnu dozu u razmaku od oko tri sedmice. Sekretar za zdravstvo i socijalne usluge Alex Azar rekao je u utorak da će uprava izdati milione doza koje je držala u rezervi za pojačane doze, kako bi pomogla potaknuti tromo uvođenje prvih doza onima kojima je vakcina najpotrebnija.

Kazao je da je uprava dovoljno sigurna u opskrbni lanac da oslobodi svoje zalihe i pozvao države da koriste dodatnu opskrbu za otvaranje vakcinacije svima u dobi od 65 i više godina.

Ministar Alex Azar dao ostavku

Mnoge države to su učinile, ali su u petak brojni guverneri izjavili da su zaprepašteni kada su saznali da ne postoje zalihe.

To su ocijenili “obmanom na nacionalnom nivou” te da su “izuzetno razočarani što je Azar lagao svoju državu”.

Azar je u intervjuu za NBC u petak sugerirao da su doze već dodijeljene državama te da “dakle, više ne sjedimo u rezervi. Dali smo to državama na raspolaganje.”

Mediji su u petak objavili i da je Azar dao ostavku.

Izvor: Agencije