Pala holandska vlada zbog skandala s dječjim doplatkom

Holandska vlada premijera Marka Ruttea dat će kolektivnu ostavku nakon što su hiljade porodica lažno optužene da su varale na dječjem doplatku pa su morale vratiti novac.

Rutte će ostavku cijele vlade kasnije predati kralju, navode mediji (EPA)

Holandska vlada premijera Marka Ruttea dat će kolektivnu ostavku nakon što su hiljade porodica lažno optužene da su varale na dječjem doplatku pa su morale vratiti novac, javlja Index.hr.

Porodice su pretrpjele “neviđenu nepravdu”, rekao je Rutte.

Puno njih je migrantskog porijekla i stotine su se našle u financijskom škripcu.

Rutte će ostavku cijele vlade kasnije predati kralju, navode mediji.

Borba protiv pandemije

Ta odluka dolazi u osjetljivo vrijeme borbe protiv pandemije COVID-a 19.

Zemlja je zatvorena i ministri razmatraju još strožije mjere za suzbijanje zaraze. Očekuje se da će Rutteova vlada upravljati zemljom do parlamentarnih izbora u martu.

Ovo nije prvi put da holandska vlada odstupa u znak kolektivne odgovornosti. Godine 2002. kabinet je dao ostavku nakon što su mediji kritizirali ministre i vojsku da nisu spriječili masakr nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. tokom rata u BiH, piše Index.

Izvor: Agencije

Povezane

Holandija bi trebala vratiti hiljade artefakata odnesenih iz nekadašnjih kolonija, odluka je državne komisije koja je takvu praksu opisala kao „nepravednu“. Ministrica kulture pozvala je evropske zemlje da osmisle zajedničku politiku u vezi sa krađom artefakata tokom kolonijalnog doba.

Published On 10 Oct 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO