Twitter blokirao nalog vakcine ‘Sputnik V’, a onda vratio pristup

Nalogu se ponovo može pritupiti, a iz društvene mreže su objasnili da su ga ograničili zbog mogućeg kršenja sigurnosti koje je dolazilo iz SAD-a.

Efikasnost vakcine 'Sputnik V' tokom prve privremene analize podataka iz treće faze ispitivanja u Rusiji iznosi 92 posto (EPA)
Efikasnost vakcine 'Sputnik V' tokom prve privremene analize podataka iz treće faze ispitivanja u Rusiji iznosi 92 posto (EPA)

Društvena mreža Twitter vratila je pristup nalogu ruske vakcine “Sputnik V” @sputnikvaccine, a iz kompanije su objasnili da su ga ograničili zbog mogućeg kršenja sigurnosti iz Virginije u SAD-u.

Twitter je ranije u četvrtak ograničio pristup zvaničnom nalogu za promociju ruske vakcine protiv korona virusa “Sputnjik V”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Na nalogu je objavljeno upozorenje da mu je privremeno ograničen pristup jer su uočene “neuobičajene aktivnosti”, iako korisnici i dalje mogu pristupiti stranici i koriste klikove.

“Pokušavamo otkriti razlog za blokadu”, navodi se u saopćenju ruskog Fonda za direktan ulaganja, koji rukovodi nalogom, ali i plasmanom vakcine na strana tržišta.

U saopćenju se dodaje da će Fond tražiti od pretplatnika da pišu Twitteru i zatraže da se nalog vrati u normalno stanje, kako bi mogao podijeliti sve informacije u vezi s vakcinom.

Efikasnost vakcine 92 posto

Efikasnost vakcine “Sputnik V” protiv korona virusa tokom prve privremene analize podataka iz treće faze ispitivanja u Rusiji iznosi 92 posto, saopćio je krajem prošle godine Ruski fond za direktne investicije.

U saopćenju objavljenom na Twitter profilu vakcine navedeno je da se budžet zasnivao na distribuciji 20 potvrđenih slučajeva zabilježenih u kontrolonoj, placebo grupi i u grupi koja je dobila vakcinu.

Dodaje se da je efikasnost dokazana na osnovu prve privremene analize podataka 21 dan nakon što su dobrovoljci primili prvu imunizaciju.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO