Rast kineskog izvoza premašio očekivanja ekonomista

Vanjskotrgovinski suficit Kine je u decembru iznosio 78,17 milijardi dolara, što je njegov najviši nivo još od 2007. godine.

Trgovinski suficit Kine sa SAD-om je opao na 29,92 milijarde dolara prošlog mjeseca sa 37,42 milijarde u novembru, budući da je kineski uvoz porastao više od izvoza u SAD (EPA)
Trgovinski suficit Kine sa SAD-om je opao na 29,92 milijarde dolara prošlog mjeseca sa 37,42 milijarde u novembru, budući da je kineski uvoz porastao više od izvoza u SAD (EPA)

Kineski izvoz je porastao u decembru iznad svih očekivanja, prema podacima carine objavljenim danas, budući da su poremećaji u snabdijevanju širom svijeta izazvani pandemijom korona virusa podstakli tražnju za kineskom robom, iako je jačanje juana poskupjelo pošiljke za inostrane kupce.

Snažan domaći privredni oporavak također je podstakao apetit Kineza za kupovinom stranih proizvoda prošlog mjeseca, na šta ukazuje podatak o ubrzanju rasta uvoza u odnosu na novembar, izvještava Reuters, prenosi Tanjug.

Izvoz Kine je u decembru povećan za 18,1 posto na godišnjem nivou, usporivši blago u odnosu na novembarski skok od 21,1 posto, ali je nadmašio prognoze analitičara koji su očekivali rast od 15 procenata.

Decembarski uvoz je porastao za 6,5 posto međugodišnje, nadmašivši rast iz novembra od 4,5 procenata, kao i predviđanja ekonomista koji su prognozirali povećanje od 5,0 odsto.

Najveći vanjskotrgovinski suficit

Na nivou cijele prošle godine, kineski izvoz je porastao za 3,6 posto, dok je uvoz opao za 1,1 procenat.

Vanjskotrgovinski suficit Kine je u decembru iznosio 78,17 milijardi dolara, što je njegov najviši nivo još od 2007. godine, prema evidenciji kompanije za praćenje finansijskih pokazatelja Refinitiv.

Međutim, njen trgovinski suficit sa Sjedinjenim Američkim Državama je opao na 29,92 milijarde dolara prošlog mjeseca sa 37,42 milijarde u novembru, budući da je kineski uvoz porastao više od izvoza u SAD.

Izvor: Agencije

Povezane

U Briselu zaključuju da ovaj Sporazum ima veliki ekonomski značaj, ali i da će za njegovo sprovođenje biti potreban ‘visok i održiv’ nivo političkog angažmana sa Kinom.

30 Dec 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO