Južnokorejski sud potvrdio zatvor bivšoj predsjednici Park

Južnokorejski vrhovni sud potvrdio je u četvrtak 20-godišnju zatvorsku kaznu bivšoj predsjednici Park Geun-hye na temelju optužbi za korupciju zbog koje je smijenjena.

Park je postala prvi južnokorejski demokratski izabrani čelnik koji je srušen s vlasti, kad je opozvana 2017. (EPA)

Južnokorejski vrhovni sud potvrdio je u četvrtak 20-godišnju zatvorsku kaznu bivšoj predsjednici Park Geun-hye na temelju optužbi za korupciju zbog koje je smijenjena, dokončavši sudski postupak i prvi put otvarajući mogućnost njenog pomilovanja.

Park je postala prvi južnokorejski demokratski izabrani čelnik koji je srušen s vlasti, kad je opozvana 2017, prenosi Hina.

Kći vojnog diktatora, Park je dužnost preuzela 2013. kao prva južnokorejska predsjednica.

Srušena je kad je proglašena krivom da je u dosluhu s povjerljivom osobom  primala desetke milijardi wona od velikih konglomerata kao pomoć njenoj porodici i finansiranje neprofitnih zaklada koje je posjedovala.

Pravni postupci

Njen se slučaj raspravljao na različitim sudovima, ali presudom vrhovnog suda u četvrtak kojom se potvrđuje 20-godišnja zatvorska kazna i novčana kazna od 18 milijardi wona (16,38 miliona dolara) iscrpljeni su svi pravni postupci.

Park (68) koja je u zatvoru od 31. marta 2017. opovrgnula je zloupotrebe. Nije bila prisutna na sudu.

Kraj pravnog postupka otvara put predsjedničkom pomilovanju, što su tražili njene pristaše.

Na pitanje o mogućem pomilovanju, dužnosnik predsjedničke Plave kuće rekao je da je neprimjereno pokretati to pitanje odmah nakon presude suda, a slučaj bivše predsjednice trebao bi predstavljati historijsku lekciju.

Glavni savjetnik predsjednika Moon Jae-ina rekao je da će predsjednik donijeti odluku o pomilovanju za Park koja odražava volju naroda, a koji se čini podijeljen.

Izvor: Agencije