Istraživanje: Nakon zaraze korona virusom, imunitet traje najmanje pet mjeseci

Rezultati istraživanja iz Velike Britanije ukazuju na to da osobe s antitijelima također mogu nositi i širiti virus.

Od 6614 slučajeva zaraze promatranih u studiji, ponovno su se zarazile tek 44 osobe (EPA)

Osobe koje su preboljele COVID-19 vrlo vjerojatno imaju imunitet koji traje najmanje pet mjeseci, ali postoje i dokazi da osobe s antitijelima također mogu nositi i širiti virus, pokazali su rezultati istraživanja u Velikoj Britaniji.

Preliminarni nalazi naučnika Državne agencije za zdravstvo Engleske (PHE) pokazali su da su slučajevi reinfekcije (ponovne zaraze) kod ljudi koji su preboljeli COVID-19, rijetki. Od 6614 slučajeva zaraze promatranih u studiji, ponovno su se zarazile tek 44 osobe.

Osobe s prirodnim imunitetom možda nose virus

Međutim, stručnjaci upozoravaju da ta saznanja znače da bi osobe koje su bile u dodiru s virusom u prvom valu pandemije početkom 2020, sada ponovno mogle biti podložne zarazi. Upozoravaju i da bi osobe sa takozvanim prirodnim imunitetom, koji je stečen kroz zarazu korona virusom, mogle nositi SARS-Cov-2 virus u nosu i grlu te ga prenijeti na druge, piše Reuters, prenosi Hina.

“Znamo da je većina onih koji su bili zaraženi i razvili antitijela zaštićena od reinfekcije, ali još uvijek ne znamo koliko dugo ta zaštita traje”, rekla je  viša savjetnica na PHE-u i kovoditeljica studije Susan Hopkins.

“To znači da iako neko vjeruje da je zaštićen jer je već prebolio zarazu, može biti uvjeren da je vrlo malo vjerovatno da će  razviti ozbiljne simptome infekcije. Ali postoji rizik da će se zaraziti i tu zarazu prenijeti na druge”, istaknula je.

U studiji se navodi da se nalazi istraživanja ne odnose na antitijela ili druge imunosne reakcije stečene vakcinom protiv COVID-a 19, a da će se te reakcije istraživati kasnije ove godine.

Poštovati pravila

Istraživanje, poznato pod nazivom “SIREN study”, provedeno je na desecima hiljada zdravstvenih radnika u Velikoj Britaniji koji su se na prisutnost COVID-19 infekcije i antitijela redovno testirali od juna prošle godine.

Između juna i novembra, naučnici su otkrili 44 slučaja potencijalne reinfekcije – od kojih su dva “vjerovatna” i 42 “moguća” – od 6614 učesnika koji su imali antitijela, što ukazuje da je stopa zaštite od reinfekcije 83 posto.

Naučnici planiraju nastaviti pratiti ispitanike kako bi vidjeli traje li kod nekih prirodno stečeni imunitet i duže od pet mjeseci. Ipak, upozoravaju da rani nalazi druge faze istraživanja ukazuju na to da neke osobe sa prirodnim imunitetom još uvijek mogu nositi visoke nivoe virusa i prenijeti ga na druge.

“Zbog toga je nužno za sve da nastave poštovati pravila i ostanu kod kuće, iako su već preboljeli zarazu korona virusom”, navedeno je u saopštenju o rezultatima istraživanja.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO