Palestinci traže obustavu izraelskih iskopavanja kod Al-Aqse

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda treba intervenirati kako bi se zaustavilo iskopavanja koja provodi izraelska okupacija u Jerusalemu.

Nastavljaju se izraelska iskopavanja na trgu Al-Buraq u blizini džamije Al-Aqsa (Al Jazeera)

Palestinska uprava je pozvala Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da preuzme odgovornost i intervenira kako bi se zaustavilo iskopavanja koja provodi izraelska okupacija u blizini džamije Al-Aqsa u gradu Jerusalemu.

Ovo je saopćilo palestinskog Ministarstva vanjskih poslova i iseljenika, kao odgovor na izjavu Odjela za islamske vakufe o izraelskim iskopavanjima na trgu Al-Buraq i u blizini vrata Mughrabi, koja vode do džamije Al-Aqsa, čije ključeve drže Izraelci još od okupacije 1967. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova je osudilo ova iskopavanja, smatrajući ih nastavkom realizacije izraelskih planova usmjerenih na judaizaciju džamije Al-Aqsa i okolice.

Iskopavanja vide kao pobunu i flagrantno kršenje relevantnih rezolucija UN-a, prije svega rezolucija Organizacije UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

‘Jerusalem izložen judaizaciji’

Prije toga, Ured islamskih vakufa Jerusalema upozorio je da izraelske vlasti nastavljaju s projektom judaiziranja trga Al-Buraq, navodeći u saopćenju da s velikom zabrinutošću prate iskopavanja koja se kontinurano provode na trgu Al-Buraq i u blizini Vrata Mughrabi, u zapadnom zidu Al-Aqse.

Jordan je, također, pozvao Izrael da hitno zaustavi iskapovanja na trgu Al-Buraq, rekao je glasnogovornik jordanskog Ministarstva vanjskih poslova Daifallah Alfayez.

“Izraelske vlasti moraju odmah zaustaviti trenutne radove na trgu Al-Buraq i pridržavati se svojih obaveza kao okupatorska sila u Istočnom Jerusalemu”, kazao je Alfayez.

Od kako je okupiran 1967. godine, grad Jerusalem je izložen intenzivnim aktivnostima judaizacije.

Izraelske vlade koje su smjenjivale radile su na intenziviranju naseljavanja Jevreja i raseljavanju Palestinaca iz grada, što je suprotno obavezujućim međunarodnim rezolucijama.

Izvor: Agencije