Glasnogovornik Osame bin Ladena seli u London

Adel Abdel Bary vratio se u Veliku Britaniju nakon što je prije vremena pušten iz američkog zatvora.

Oktobra ove godine, američke vlasti odobrile su Baryjevo puštanje na slobodu nakon što je odslužio 21 godinu kazne od 25 godina (Reuters)

Adel Abdel Bary, koji se smatra glasnogovornikom Osame bin Ladena u Europi, vratio se u Veliku Britaniju nakon što je prije vremena pušten iz američkog zatvora, prenosi agencija Tanjug natpise britanskih medija.

Bary je deportiran nakon što je viši njujorški sudija zaključio da ima visok rizik od zaraze COVID-om 19, dijelom i zbog njegove težine, javlja BBC.

Oktobra ove godine, američke vlasti odobrile su Baryjevo puštanje na slobodu nakon što je odslužio 21 godinu kazne od 25 godina.

Proces je okončan krajem godine, nakon što su američke vlasti uzele u obzir 14 godina koje je proveo u zatvoru u Velikoj Britaniji prije izručenja i njegovo dobro vladanje od tada.

Napadi na istoku Afrike

Britanska agencija MI5 i antiteroristička policija nadgledaju njegov povratak i preseljenje.

Bary je 1998. godine bio europski publicista za vođe Al-Kaide i rekao novinarima kako je ova oružana grupa bombardirala američke ambasade u istočnoj Africi.

Bary je rođen u Egiptu, upleten je i u napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. godine, u kojima su ubijena 224 čovjeka i ranjeno njih 5.000.

Izvor: Agencije