Erdogan se nada novoj eri odnosa Ankare i Atine

Predsjednik Turske kaže kako očekuje da će nastavak pregovora najaviti novo doba u odnosima dvije države.

Recep Tayyip Erdogan: Pozivamo Grčku da se suzdrži od akcija koje će uzrokovati napetosti (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak kako očekuje kako će nastavak pregovora između Turske i Grčke o pomorskim sporovima najaviti novo doba u odnosima između dviju država te je pozvao Atinu da ne izaziva napetost u regiji.

Članice NATO-a dogovorile su se da će 25. januara nastaviti raspravu o spornim pitanjima vezanim za prava na Mediteran, koja su ih prošle godine umalo dovela do sukoba, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Turska je razljutila Grčku i Evropsku uniju kada je poslala brod za seizmička ispitivanja na sporno mediteransko područje.

Prekid pregovora nakon 60 krugova

Plovilo je bilo vraćeno, međutim, dvije članice NATO-a još se uvijek nisu složile oko pitanja kontinentalnog pojasa i prava na resurse.

Novi pregovori bit će održani u Istanbulu krajem ovog mjeseca.

“Moramo spriječiti da Mediteran postane zona takmičenja te ga pretvoriti u područje koje će služiti našim dugoročnim interesima“, rekao je Erdogan ambasadorima EU-a u Ankari.

“Pozivamo Grčku da se suzdrži od akcija koje će uzrokovati napetosti. Vjerujem da će novi pregovori s početkom 25. januara označiti novo doba.“

Ankara i Atina su u razdoblju od 2002. do 2016. godine održale 60 krugova pregovora, no njihov nastavak zaostao je zbog skandala s istraživačkim brodom i neslaganja oko tema rasprave.

Evropska unija je prošle godine zbog spora zaprijetila Ankari potencijalnim sankcijama, ali sve su mjere odgođene za mart.

Visoka EU delegacija dolazi u Tursku

Turska posljednjih sedmica izražava želju za boljim odnosima s blokom.

Erdogan je, između ostalog, najavio da će krajem januara u Turskoj ugostiti predsjednika Vijeća EU-a Charlesa Michela i predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen, dodajući da je predložio da će im pokazati stambene jedinice izgrađene u regiji Idlib, na sjeverozapadu Sirije.

Saopćio je da je EU ponudila izgradnju dijela kuća tokom sukoba između Turske i Rusije na sirijskom području prošle godine, ali da obećanje nije održano.

Izvor: Agencije