Schwarzenegger napadače na Capitol uporedio s nacistima

Donald Trump je neuspješan lider, koji će u historiji ostati upamćen kao najlošiji prfedsjednik američke države, kaže bivši guverner Kalifornije.

Arnold Schwarzenegger uporedio je desničarsku američku ekstremističku grupu Proud Boys s nacistima (Twitter)

Bivši guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger izjavio je da je odlazeći predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump neuspješan lider, koji će u historiji ostati upamćen kao najlošiji šef američke države.

Schwarzenegger, republikanac kao i Trump, izrazio je u videoporuci zadovoljstvo što Trumpov mandat ističe za desetak dana i što će “uskoro biti irelevantan kao stari tvit”, prenosi Beta.

Pozvao je na državno jedinstvo i najavio podršku novom predsjedniku, demokrati Josephu Bidenu.

Schwarzenegger, poznat po ulogama u akcionim filmovima, bio je guverner Kalifornije od 2003. do 2011. godine.

Rulju koja se obrušila na američki Capitol uporedio je s nacistima: “Srijeda je bila ‘Kristalna noć’, i to upravo ovdje, u Sjedinjenim Američkim Državama”.

Nacisti su u Njemačkoj i Austriji 1938. godine vandalizirali jevrejske domove, škole i preduzeća tokom napada nazvanog “Kristalna noć” (“Noć razbijenog stakla”).

“Razbijeno je staklo na prozorima Capitola SAD-a. Ali, rulja nije samo razbila prozore Capitola, već i ideje koje smo uzeli zdravo za gotovo… Gazili su same principe na kojima je osnovana naša zemlja”, rekao je Schwarzenegger.

‘Mač je jači što se više kali’

Schwarzenegger, rođen u Austriji, uporedio je krajnje desničarsku američku ekstremističku grupu  Proud Boys (Ponosni dječaci) s nacistima.

Neki lideri te organizacije su uhapšeni u Washingtonu prije i poslije nereda u srijedu.

“Onima koji mislite da možete srušiti Ustav SAD-a, znajte ovo: Nikada nećete pobijediti!”, kazao je Schwarzenegger.

Tokom videosnimka dužeg od sedam i po minuta, Schwarzenegger je američku demokratiju uporedio s mačem koji je nosio u svojoj ulozi kao Conan Varvarin, za koji je rekao da je “sve jači što se više kali”.

“Vjerujem da ćemo, koliko god da smo potreseni zbog događaja posljednjih dana, biti jači, jer sada shvatamo šta se može izgubiti”, rekao je, dodavši da će odgovarati i oni koji stoje iza nereda u srijedu, i oni koji su ih podstakli.

Izvor: Agencije