Premijer Portugala: Neizbježan novi lockdown

Vlada je odlučila da uvede restrikcije slične onima koje su postojale tokom prvog lockdowna u martu zbog povećanja broja oboljelih.

U bolnicama je trenutno skoro 4.000 oboljelih od COVID-a, što je također najviše od početka pandemije (EPA)
U bolnicama je trenutno skoro 4.000 oboljelih od COVID-a, što je također najviše od početka pandemije (EPA)

Portugal bilježi rekordan broj zaraženih i preminulih od korona virusa zbog čega je novo zaključavanje zemlje neizbježno, izjavio je u ponedjeljak premijer Antonio Costa, prenosi agencija Tanjug.

Vlada je zbog toga na sastanku odlučila da uvede restrikcije slične onima koje su postojale tokom prvog lockdowna u martu, rekao je on novinarima.

U ponedjeljak je objavljeno kako su u 24 sata u Portugalu registrirana rekordna 122 smrtna slučaja čime je ukupan broj preminulih dostigao gotovo osam hiljada.

Konsultacije sa stručnjacima

U bolnicama je trenutno skoro 4.000 oboljelih od COVID-a, što je također najviše od početka pandemije, prenosi Guardian na koga se poziva Tanjug.

„Trenutno se suočavamo sa trećim talasom virusa“, rekao je Costa novinarima.

Vlada je najavila da će se o novim mjerama konsultirati sa zdravstvenim stručnjacima, a predsjednik Marcelo Rebelo de Souza rekao je nedavno da „nema alternative općem zaključavanju“.

Izvor : Agencije

Povezane

U Portugalu je zabilježeno više od 9.000 slučajeva zaraze korona virusom. Od izbijanja pandemije u toj zemlji zabilježeno je i više od 200 smrtnih slučajeva. Vlada je na još dvije sedmice produžila vanredno stanje. Vrhunac pandemije u Portugalu očekuje se u maju. Gost Vijesti Al Jazeere je novinar Vladimir Bobetić.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO