Palestinci potpisali ugovore za cjepivo, odobrili i rusko

Količine potrebne za vakcinisanje 70 posto stanovnika bit će dopremljene za dva mjeseca, objavljeno je.

Cjepivo će prvo primiti zdravstveni radnici te bolesne i starije osobe (EPA)

Palestinske vlasti su u ponedjeljak objavile da su potpisale četiri ugovora za nabavku cjepiva protiv korona virusa, među kojima je i ruski Sputnik V, koja će im biti dopremljena za dva mjeseca, u količini dostatnoj da se vakciniše 70 posto stanovnika.

„Ministarstvo zdravstva potpisalo je ugovore s četiri kompanije za nabavku cjepiva koje će stići u iduća dva mjeseca“, rekao je u ponedjeljak palestinski premijer Mohammed Shatayyeh na sjednici vlade, prenijela je Hina.

Cjepivo će prvo primiti zdravstveni radnici te bolesne i starije osobe, rekao je, dodajući da će se njime vakcinisati 70 posto stanovnika Zapadne obale (2,8 miliona ljudi) i Gaze (dva miliona).

Potpisana četiri ugovora

Četiri ugovora ukupne vrijednosti 17 miliona eura potpisana su s američko-njemačkim Pfizer-BioNTechom, britanskom AstraZenecom/Univerzitetom Oxford, američkim Johnson & Johnsonom i s ruskim istraživačkim institutom Gamaleja, rekao je za AFP Yasser Bouzia, čelnik Ministarstva zdravstva, ne navodeći koliko je doza kupljeno od pojedinog dobavljača.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) pozvala je u ponedjeljak međunarodnu zajednicu „da zatraži od Izraela kao okupatorske sile da poštuje svoje međunarodne obaveze i stavi (Palestincima) cjepivo na raspolaganje”.

PLO je uz to pozvao jevrejsku državu da cijepi Palestince u izraelskim zatvorima koji su “iznimno ugroženi” zbog pandemije.

Kako navodi Klub palestinskih zatvorenika, 190 palestinskih zatvorenika je pozitivno na korona virus od aprila.

Izvor: Agencije