Izraelske snage ranile sedam Palestinaca na Zapadnoj obali

Izrael je zabranio prelazak palestinskih radnika u sklopu mjera za zaustavljanje širenja korona virusa.

Izraelske vlasti nisu imale komentar na ovaj događaj (EPA)

Izraelske snage ranile su sedam palestinskih radnika u gradu Tulkarem na Zapadnoj obali, koji su se pokušali provući kroz barijeru koju je Izrael postavio južno od Tulkarema, prenosi Anadolija pozivajući se na palestinske izvore.

Izraelske vlasti nisu imale komentar na ovaj događaj.

Izrael je zabranio prelazak palestinskih radnika u sklopu mjera za zaustavljanje širenja korona virusa, a palestinski radnici su ranjeni kada su pokušali proći kroz prepreku.

Prema podacima objavljenim na stranicama Our World in Data, Izrael je novim vakcinama razvijenim za borbu protiv korona virusa vakcinisao više od 14 posto stanovništva, što je najviše na svijetu.

Istovremeno, nevladine organizacije upozoravaju da stotine Palestinaca u izraelskim zatvorima nema pristup vakcini, iako su mnogi od njih zaraženi.

Zid razdvajanja

Od 1967. godine Izrael pod okupacijom drži Istočni Jerusalem i Zapadnu obalu. U Istočnom Jerusalemu se nalazi oko 200.000, a u Zapadnoj obali duplo više jevrejskih doseljenika. Sva novoizgrađena jevrejska naselja na tom području su prema međunarodnim normama ilegalna, no Izrael najavljuje gradnju i dodatnih nasilja, čak 850 novih stambenih jedinica za jevrejske doseljenike.

Između Zapadne obale i Jerusalema Izrael je izgradio “zid razdvajanja” kojim sprečava dolazak Palestinaca u Jerusalem.

Izvor: Agencije