Iran najavio protjerivanje nuklearnih inspektora UN-a

Ukoliko Amerikanci ne ukinu finansijske, bankarske i naftne sankcije do 21. februara, istjerat ćemo inspektore Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, poručuju iz Teherana.

Teheran prijeti da će istjerati inspektore IAEA-e i prekinuti dobrovoljnu primjenu odredbi protokola (EPA)

Iran je najavio protjerivanje nuklearnih inspektora Ujedinjenih naroda ukoliko do 21. februara Sjedinjene Američke Države ne budu ukinule sankcije.

Iranski Parlament je u novembru prošle godine izglasao zakon koji nalaže vladi da, ukoliko se ne ublaže sankcije protiv Irana, obustavi inspekcije iranskih nuklearnih postrojenja od Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) i naredi obogaćivanje uranija iznad limita ustanovljenih Teheranskim sporazumom iz 2015. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Tim zakonom je predviđeno da, ukoliko Amerikanci ne ukinu finansijske, bankarske i naftne sankcije do 21. februara, mi ćemo definitivno istjerati inspektore IAEA i prekinuti dobrovoljnu primjenu odredbi protokola”, izjavio je zakonodavac Ahmad Amirabadi Farahani.

Insistiranje na ukidanju sankcija

Vlasti u Teheranu su saopćile prošlog ponedjeljka da su ponovo počele sa 20-postotnim obogaćivanjem uranija u svojim podzemnim postrojenjima, kršeći tako nuklearni sporazum s najvećim nuklearnim silama i komplicirajući napore novoizabranog poredsjednika SAD-a Joea Bidena da vrati Ameriku u međunarondi nuklearni sporazum.

Teheran je u više prilika ponavljao da brzo može obustaviti svoje kršenje sporazuma ukoliko bi Washington ukinuo snakcije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO