Demokrate: Imamo snimke Trumpa kako podstiče rulju

Demokrate u Predstavničkom domu planiraju u ponedjeljak iznijeti optužbe za opoziv Trumpa zbog huškanja svojih pristalica na upad u Kapitol.

Petoro ljudi, uključujući policajca koji je osiguravao Kapitol, ubijeno je u neredima u srijedu (EPA)

Napori demokrata da opozovu američkog predsjednika Donalda Trumpa dobili su zamah tokom vikenda, iako se još ne zna da li će dovoljno republikanaca podržati taj potez nekoliko dana uoči kraja njegovog mandata, prenosi Tanjug pisanje Reutersa.

“Demokrate u Predstavničkom domu planiraju u ponedjeljak iznijeti optužbe za opoziv predsjednika nakon što je Trump nahuškao svoje pristalice na upad u Kapitol u srijedu”, objavio je demokrata Ted Lieu na Tviteru.

Kalifornijski demokrata, koji je pomogao u izradi optužnice, rekao je da je 190 zastupnika dalo potpis.

Pet osoba ubijeno u neredima

Do subote poslijepodne to nije uradio nijedan republikanac, rekla je Lieuova glasnogovornica.

“Imamo snimke govora u kojima Trump podstiče rulju. Imamo snimke rulje koja nasilno napada Kapitol”, navodi se u objavi Lieua.

Trump je prvo pohvalio svoje pristalice na Kapitolu, a kasnije je objavio videosnimak u kojem osuđuje njihovo nasilje i pozvao ih da odu kući.

Petoro ljudi, uključujući policajca koji je osiguravao Kapitol, ubijeno je u neredima u srijedu, a desetine su optužene zbog napada na Kapitol.

Izvor: Agencije