‘More ljudi’: Protesti u Bjelorusiji uprkos upozorenjima vlasti

Broj učesnika na tim protestima nije objavljen, no Bjalicki iz organizacije Vjasna,navodi kako je u Minsku bilo više od 100.000 osoba (EPA)

Deseci hiljada osoba marširali su Minskom u nedjelju tražeći ostavku bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, u sklopu masovnih demonstracija koje ne pokazuju znakove popuštanja skoro mjesec dana nakon izbora za koje njegovi protivnici govore da su namješteni.

Kolone demonstranata oglušile su se na upozorenja vlasti da ne marširaju, mašući crveno-bijelim zastavama opozicije, uz povike „odlazi“ i „ti si pacov“.

Protesti su održani i u drugim većim gradovima Bjelorusije, kazala je glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Bjelorusije Olga Čemodanova. Broj učesnika na tim protestima nije objavljen, no Ales Bjalicki iz organizacije za ljudska prava Vjasna, naveo je kako je u Minsku bilo više od 100.000 osoba.

Najmanje 100 osoba je uhapšeno, prema podacima MUP-a, a ruska agencija Interfaks navodi kako je nekoliko osoba povrijeđeno kada je policija rasturila protest ispred državne tvornice traktora.

Traže mirnu promjenu vlasti

Snimci lokalnog medija TUT-BY pokazuju žene kako viču „sramota“ na maskirane pripadnike snaga sigurnosti koji odvlače ljude u pritvor. Uoči marša u centru grada su razmještene snage sigurnosti, vodeni topovi i oklopni transporteri.

“Ovo more ljudi ne može zaustaviti vojna oprema, vodeni topovi, propaganda i hapšenje. Većina Bjelorusa želi mirnu promjenu vlasti i nećemo se umoriti od traženja da tako bude“, kazala je Marija Kolesnikova, čelnica Koordinacijskog vijeća koje je uspostavila opozicija kako bi pokušali dogovoriti dijalog sa 66-godišnjim Lukašenkom o tranziciji vlasti.

Lukašenko je na vlasti od 1994. godine, a osnažen podrškom tradicionalnog saveznika Rusije, odbija pozive na nove izbore.

Protesti bez presedana izbili su 9. augusta kada je on proglasio pobjedu sa osvojenih 80 posto glasova na izborima. Opozicijska političarka Svetlana Tihanovskaja je kazala kako je ona pobijedila, a snage sigurnosti su uhapsile hiljade demonstranata od kojih mnogi optužuju policiju za nasilje i mučenje.

Izvor: Al Jazeera i agencije