SAD će osigurati milijardu dolara pomoći Siriji, Sahelu i Južnom Sudanu

SAD su uvele sankcije Siriji, pa sirijske vlasti krive zapadne sankcije za kolaps valute koji je doveo do skoka cijena hrane (EPA)

Sjedinjene Američke Države saopćile su da će pružiti više od 720 milina američkih dolara humanitarne pomoći kako bi ublažile krizu u Siriji, plus gotovo 152 milijuna američkih dolara za afričku regiju Sahel i gotovo 108 miliona američkih dolara za Južni Sudan.

Zamjenik državnog sekretara Stephen Biegun objavio je to na marginama sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku. Rekao je da će novac ići “kako za Sirijce unutar zemlje, tako i za one koji očajnički trebaju u cijeloj regiji”.

Na istom je događaju vršitelj dužnosti upravitelja USAID-a John Barsa najavio gotovo 108 miliona američkih dolara za humanitarnu krizu u Južnom Sudanu.

Pomoć za raseljene osobe

Barca je također rekao da će Washington pružiti skoro 152 miliona dolara nove humanitarne pomoći za Niger, Mali, Burkinu Faso i Mauritaniju kako bi im pomogao da se nose s raseljavanjem stanovništva i nesigurnošću hrane zbog sukoba u regiji Sahel.

Biegun je rekao da će time ukupna potpora SAD-a Siriji od početka tamošnje krize narasti na više od 12 milijardi dolara.

Akcija sirijskog predsjednika Bashara al-Assada nad demonstrantima 2011. godine dovela je do građanskog rata. Iran i Rusija podržali su vladu a Sjedinjene Američke Države oporbu, u koje su ratu milioni pobjegli iz Sirije, a milioni interno raseljeni.

SAD su uvele sankcije Siriji, pa sirijske vlasti krive zapadne sankcije za kolaps valute koji je doveo do skoka cijena hrane.

Pomoć za Južni Sudan

Washington kaže da njegove sankcije nisu usmjerene na humanitarnu pomoć.

Državni sekretar Mike Pompeo rekao je da su obilne kiše, borbe između naoružanih skupina, nedostupnost hrane, pogoršana ekonomska situacija i pandemija COVID-19 povećali ionako užasnu humanitarnu krizu u Južnom Sudanu.

Južni je Sudan 2018. godine formalno okončao pet godina građanskog rata u kojem je poginulo oko 400 000 ljudi, koji je donio glad i stvorio masovnu izbjegličku krizu, pri čemu napori na zaključenju mirovnog procesa nisu dali očekivane rezultate.

Izvor: Agencije