U Bahrein sletio prvi izraelski avion

Bahrein i UAE su dogovore o normalizaciji odnosa s Izraelom potpisali 15. septembra u Bijeloj kući (Al Jazeera)

Između Izraela i Bahreina u srijedu je obavljen prvi komercijalni let, samo sedmicu nakon što su dvije zemlje potpisale sporazum o normalizaciji odnosa.

Podaci sa internetske stranice Flightradar24 pokazuju da se avion Airbus A320 Israir Airlinesa spustio na međunarodni aerodom u Bahreinu nakon trosatnog leta sa aerodroma Ben-Gurion u Tel Avivu.

Izraelska vlada nije dala nikakvu obavijest o letu, ali se zna da je premijer Benjamin Netanyahu u utorak telefonom razgovarao s bahreinskim prijestolonasljednikom Salmanom bin Hamadom Al Khalifom.

“Razgovarali smo o tome kako možemo obogatiti dogovore između Bahreina i Izraela i mir pretvoriti u ekonomski, tehnološki, turistički i mir u svakom drugom polju”, rekao je Netanyahu.

Izraelski mediji tvrde da je u avionu bila delegacija vlade Izraela.

Avion je tokom putovanja preletio Saudijsku Arabiju, pošto je za zemlja otvorila svoj zračni prostor za izraelske avione koji za odredište imaju UAE i Bahrein.

Kritike građanskih grupa

Let je obavljen bez ceremonije, za razliku od slučaja s kompanijom El Al, koja je krajem augusta obavila prvi let između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, još jedne arapske zemlje koja je pristala na normalizaciju odnosa s Tel Avivom.

Građanske grupe iz Bahreina kritizirale su odluku o normalizaciji odnosa s Izraelom, rekavši da je taj potez trebalo načiniti tek kada Palestinci dobiju svoju državu.

Bahreinom, u kojem su baza Pete flote američke mornarice te britanska mornarička baza, vlada sunitska kraljevska porodica, iako šiiti čine većinu.

Protesti iz 2011. godine u toj zemlji završeni su gušenjem demonstracija, uz pomoć snaga Saudijske Arabije i UAE-a.

Bahrein i UAE su dogovore o normalizaciji odnosa s Izraelom potpisali 15. septembra u Bijeloj kući u Washingtonu, uz podršku američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji u novembru želi reizbor za lidera SAD-a.

Bahreinski kralj Hamed bin Isa Al Khalifa rekao je da vjeruje da će arapske zemlje odustati od bojkota Izraela.

Izvor: Agencije