Lukašenko kaznio diplomate zbog podrške demonstrantima

Evropska unija, koja ne priznaje izborne rezultate u Bjelorusiji, priprema se uvesti sankcije bjeloruskim zvaničnicima (EPA)
Evropska unija, koja ne priznaje izborne rezultate u Bjelorusiji, priprema se uvesti sankcije bjeloruskim zvaničnicima (EPA)

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko povukao je akreditive dvojici diplomata zbog podrške demonstracijama opozicije u zemlji i povukao ambasadora iz Latvije, javlja danas državna agencija Belta, prenosi Beta.

Reizbor Aleksandra Lukašenka po šesti put za predsjednika Bjelorusije, sa 80 posto glasova, izazvao je masovne proteste u državi sa policijskom represijom i najmanje troje mrtvih, a na deseke povrijeđenih.

Bivši ministar kulture i nekadašnji diplomata u Francuskoj i Španiji Pavel Latuško, koji je postao važna ličnost opozicije, opozvan je jučer na osnovu Lukašenkovog dekreta, javlja Belta.

Drugi diplomata koji je opozvan je bjeloruski ambasador u Slovačkoj Igor Leščenija koji je rekao da je „šokiran torturom i prebijanjem“ demonstranata, a potom je podnio ostavku.

EU najavljuje sankcije

Na osnovu Lukašenkovih dekreta, dvojica diplomata su izgubila diplomatski status zbog „diskreditacije državne službe“.

Lukašenko je opozvao i ambasadora u Latviji Vasilija Markoviča zbog lošeg obavljanja dužnosti, javlja Belta.

Evropska unija, koja ne priznaje izborne rezultate u Bjelorusiji, priprema se uvesti sankcije bjeloruskim zvaničnicima, najavio je šef evropske diplomatije Josep Borrell.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO