Trump odbio osuditi ubicu iz Kenoshe

Donald Trump je, čini se, okrivio žrtve za 'nasilan' napad na naoružanog mladića (AP)

Američki predsjednik Donald Trump nije iskoristio priliku da osudi 17-godišnjaka koji je tokom nemira u Kenosni prošle sedmice ubio dvije osobe.

U jeku protesta zbog pucnjave u kojoj je bijeli policajac u gradu u Wisconsinu pucao nekoliko puta u leđa Afroamerikancu Jacobu Blakeu, 17-godišnji Kyle Rittenhouse je iz poluatomatske puške ubio dvije osobe, Anthonyja Hubera i Josepha Rosenbauma, te ranio treću.

Rekao je da je došao u Kenoshu da zaštiti radnje od demonstranata.

Upitan da li će osuditi Rittenhousea, Trump je, čini se, okrivio žrtve za “nasilan” napad na naoružanog mladića.

“Pokušavao je pobjeći od njih. Rittenhouse je pao, a onda su ga oni veoma nasilno napali”, kazao je Trump.

Dodao je da je incident “nešto što je sada pod istragom” te da “pretpostavlja da je on [Rittenhouse] tamo bio u velikoj nevolji te da bi vjerovatno bio ubijen”.

Istraga ‘ljevičarskih nemira’

Glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany nešto ranije je rekla da “predsjednik neće ponovo govoriti o tome”.

Trump je kazao  da američka ministarstva pravosuđa i domovinske sigurnosti uspostavljaju zajednički operativni centar za istragu “ljevičarskih građanskih nemira”.

Pri tome je demokratskog protukandidata Joea Bidena optužio za pružanje moralne pomoći vandalima, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Najavljujući pristup “oštro na kriminal” u suzbijanju nasilja u američkim gradovima, zahvaćenim demonstracijama zbog policijske brutalnosti i rasne nejednakosti, Trump je kazao da je više od 200 ljudi uhapšeno u gradovima širom SAD-a, uključujući 100 samo u Portlandu, država Oregon.

“U Americi se nikada nećemo predati vladavini mafije, jer ako mafija vlada demokratija je zaista mrtva”, rekao je Trump.

Joe Biden je osudio u ponedjeljak nasilje tokom protesta protiv rasizma, optuživši Trumpa da raspiruje “žeravicu” društvenih previranja.

Izvor: Agencije