Ankete: Biden znatno ispred Trumpa

Istraživanja javnog mnijenja sprovedena su u julu širom SAD-a (EPA)

Istraživanja javnog mnijenja sprovedena u julu širom SAD-a na predsjedničkim izborima daju znatnu prednost kandidatu demokrata Joe Bidenu, u odnosu na aktuelnog predsjednika, republikanca Donalda Trumpa, prenosi agencija Beta pozivajući se na portal Demostat.

Online istraživanje koje je sproveo Ipsos, a čiji naručilac je Reuters, sprovedeno je u periodu od 27. do 29. jula i od 947 ispitanika, registrovanih birača, 47 posto je izrazilo podršku Bidenu, dok je prednost Trampu dalo 38 posto anketiranih.

Druga anketa, takođe online, koju je uradio YouGov (naručilac nije naveden), u istom periodu obuhvatila je 1.260 registriranih birača, od čega je 49 posto podržalo Bidena, a 40 posto Trumpa. 

YouGov je ranije u julu sproveo još nekoliko istraživanja o istoj temi. Ilustracije radi, on line anketa YouGov koju je naručio The Economist, rađena je od 19. do 21. jula, a učestvovala su 1.222 registrovana birača. Za Bidena se izjasnilo 48 posto ispitanika, a za Trumpa 41 posto njih.

Istraživanje javnog mnijenja Pulse Opinion Research, a čiji naručilac je Rasmussen Reports, sprovedeno je u periodu između 22. i 28. jula. Istraživanje je rađeno na dva načina – metodama interaktivnog glasovnog odgovora (IVR) i on line, a učestvovalo je 2.500 potencijalnih birača, od čega je 48 posto podržalo Bidena, a 42 posto Trumpa.

Rano za donošenje konačnih zaključaka 

Popularnost predsjedničkih kandidata prošlog mjeseca istraživao je i Optimus. U online anketi, čiji naručilac nije naveden, učestvovalo je 914 potencijalnih birača. Istraživanje je sprovedeno u periodu 24. do 28. jula, a 48 posto anketiranih izjavilo je da podržava Bidena, dok je 40 posto podržalo Trumpa.

Na listi istraživača našao se i Change Research. Online anketa, čiji naručilac nije predočen, rađena je između 24. i 26. jula. Učestvovalo je 1.039 potencijalnih birača, a rezultat glasi: biden 51 posto, Trump 42 posto.

Iako rezultati julskih istraživanja sugerišu Bidenovu izbornu pobjedu, Demostat u tekstu ističe da je rano za donošenje konačnih zaključaka, jer primeri iz kampanje 2016. pokazuju da se Trampovi birači teže odlučuju da učestvuju u anketama, naročito telefonskim i online. 

Mnoge ankete su 2016. godine netačno najavljivale da će Trump izgubiti od Hilari Klinton, pa su i demokratski i republikanski stratezi saglasni da aktuelne ankete ni na koji način ne garantuju Bidenovu pobjedu u novembru.

Izvor: Agencije