Njemački liječnici kažu da su pronašli tragove trovanja kod Navalnog

Aleksej Navalni je u subotu prebačen u Berlin iz bolnice u sibirskom gradu Omsk (EPA)

Medicinskim pregledom ruskog oporbenog vođe Alekseja Navalnog pronađeni su tragovi trovanja u njegovom tijelu, objavila je u ponedjeljak njemačka bolnica Charite.

“Tim liječnika detaljno je pregledao pacijenta pri njegovu dolasku. Klinički nalazi ukazuju na trovanje supstancom iz skupine aktivnih kemijskih supstanci zvanih inhibitori kolinesteraze”, saopćila je bolnica, prenosi Reuters i Hina. 

Navalni, dugogodišnji protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, kolabirao je u četvrtak u avionu nakon što je popio čaj za koji njegovi suradnici tvrde da je bio otrovan. U subotu je prebačen na liječenje u Njemačku. 

“Sumnja se da je gospodin Navalni bio otrovan jer nažalost nam je nedavna ruska prošlost dala nekoliko takvih primjera”, rekao je Steffen Seibert, glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel. 

“Zbog toga što gotovo s potpunom sigurnošću možemo reći da je to bilo trovanje nužna je zaštita”, dodao je. 

Rusija još bez komentara na njemačke optužbe

Rusija nije još komentirala njemačku tvrdnju. Kremlj je u petak kazao kako je i dalje nejasno zbog čega je Navalnom pozlilo te da prvotni testovi pokazuju da nije otrovan. 

Ovaj bi incident mogao dodatno pogoršati već loše odnose između Moskve i evropskih država koje su je i u prošlosti optuživale da napada svoje disidente, što Rusija odbacuje. 

Ljekari u sibirskoj bolnici koji su prvi liječili Navalnog su ranije u ponedjeljak rekli kako su mu spasili život, no da nisu pronašli tragove otrova u njegovom tijelu. 

Koordinator njemačke vlade za istočnoevropska pitanja Dirk Wiese izjavio je u ponedjeljak kako je ruski opozicionar i dalje u kritičnom, ali stabilnom stanju u bolnici u Berlinu, gdje se liječi nakon sumnje na trovanje.

Za njemački javni servis ZDF je rekao kako je policija postavljena iz predostrožnosti ispred bolnice u kojoj je Navalni smješten, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Ruski opozicionar mora imati lično osiguranje, jer postoji mogućnost da je bio meta napada smrtonosnim otrovom, izjavio je u ponedjeljak predstavnik njemačke vlade Steffen Seibert.

Izvor: Agencije