Uhapšen bivši Trumpov savjetnik Steve Bannon

Savezni tužitelji iz New Yorka podigli su optužnice porotiv Stevea Bannona, negdašnjeg vodećeg stratega predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, te protiv tri ostale osobe, zato što su, navodno, otuđili novac doniran za izgradnju zida uzduž granice s Mekiskom, izvijestio je Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić.

Steve Bannon, Brian Kolfage, Andrew Badolato i Timothy Shea “orkestrirali su program za uzimanje novca od stotina tisuća donatora”, navode tužitelji u južnom okrugu New Yorka.

Sva četvorica optuženika su u pritvoru.

Oni se terete da su oformili internet kompaniju pod nazivom “Gradimo zid”, preko koje su prikupili više od 25 milijuna dolara.

Trump se distancira od Bannona

‘Osjećam se jako loše, nisam u vezi s njim dugo vremena … ne znam ništa o tom projektu [‘Gradimo zid’] … nisam volio taj projekat, mislim da sam o tome ranije govorio … vrlo tužna stvar za Bannona’, rekao je američki predsjednik Donald Trump nakon hapšenja njegovog bivšeg savjetnika.

Bannon je deveta osoba povezana s Trumpovom kampanjom ili administracijom koja je završila u zatvoru.

Glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany također je rekla da predsjednik Trump nije sudjelovao u ovom projektu.

Optuženici su više puta lažno uvjeravali javnost da “neće uzeti ni najmanju plaću”, izjavili su tužitelji u priopćenju te naglasili da je Bennon javno govorio da oni predstavljaju “volontersku organizaciju”.

Vršiteljica dužnosti državnog odvjetnika Sjedinjenih Američkih Država za južni okrug New Yorka Audrey Strauss i Philip R. Bartlett, glavni inspektor njujorškog terenskog ureda američke službe za poštansku inspekciju (“USPIS”), najavili su otvaranje optužnica.

Dogovor da RS plati 10.000 dolara

Bannon je i bivši izvršni predsjednik krajnje desničarskog medija Breitbart News.

Ivica Puljić prenosi da su američki mediji u kolovozu 2018. godine javljali o kontaktima koje su “predstavnici srpske separatističke stranke u Bosni [i Hercegovini], koju podržava Rusija i koju vodi čovjek koji je pod američkim sankcijama Milorad Dodik, imali s nekoliko bivših članova Trumpove izborne kampanje (Mother Jones)”.

S dvojicom su predstavnici bh. entiteta Republika Srpska potpisali ugovore prema kojima su Jason Osborne i Mike Rubino trebali zastupati interese tog entiteta u Washingtonu, odnosno povezati predstavnike RS-a s republikanskim zakonodavcima u Kongresu.

Osborne je tom prilikom izjavio da je postignut verbalni dogovor da RS mjesečno plati 10.000 dolara kompaniji Twin Rock Global, i to za tromjesečni period.

Tu su kompaniju Osborne i Rubino osnovali samo nekoliko dana prije postizanja sporazuma.

Posao su sklopili s tadašnjom premijerkom RS-a (a sada predsjednicom tog bh. entiteta) Željkom Cvijanović, tijekom njenog boravka u Washingtonu.

Bannonov intervju za RTRS

Tada je Cvijanović prisustvovala zabavi koja je održana 25. srpnja 2018. godine u Trumpovom hotelu.

U priopćenju za medije, koje je objavio ured Željke Cvijanović, navodi se da se “premijerka srela s najbližim suradnicima američkog predsjednika Donalda Trumpa, uključujući Kellyanne Conway, Sarah Huckabee Sanders i bivšeg menadžera Trumpove kampanje Coreyja Lewandowskog”.

Cvijanovića se, također, 29. srpnja sastala s bivšim vodećim strategom Bijele kuće Stevom Bannonom u njegovoj kući u Washingtonu, priopćila je tadašnja vlada RS-a.

Bannon, koji je godinu ranije otpušten s posla kao Trumpov strateg i savjetnik, rekao je da planira osnovati fondaciju sa sjedištem u Bruxellesu za pomoć desničarskim populistima u Evropi.

Ivica Puljić je podsjetio da je Steve Bannon tom prilikom dao “ekskluzivni” intervju za Radio-televiziju RS-a.

Milorad Dodik, predsjednik vodeće političke partije u RS-u, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kasnije je rekao da planira ostati u kontaktu s Bannonom i da se planira sastati s njim kada on dođe u Europu.

Milorad Dodik pohvalio Bannona

“Bannon i njegova grupa, ma ko bili u Evropi, oni su koji se zalažu za uvažavanje i favorizovanje identiteta koji ne moraju biti u ratu ili u međusobnom sukobu, za mene predstavljaju prihvatljivu politiku”, kazao je Dodik i dodao da je Bannon, također, prijatelj mađarskog premijera Viktora Orbana.

Dodik je rekao kako Bannon vjeruje da je potiskivanje nečijeg identiteta “najgora stvar, koja uvijek izaziva reakciju, ustanak, i da ljudima treba dopustiti da imaju svoj identitet, a da nacije imaju svoju državu, da sarađuju”.

“To je ono što me privuklo kod njega”, kazao je Dodik o Bannonu.

“Osoba ima pravo da voli svoj narod i svoju državu, baš kao što ja imam pravo da volim RS i Srbiju, baš kao što i [predsjednik Srbije] Aleksandar Vučić ima pravo da voli Srbiju i RS i srpski narod. To ne znači mržnju prema bilo kome drugom”, naveo je tom prilikom Dodik.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Napreduje izgradnja zida na granici SAD-a i Meksika. U Arizoni, dijelovi planiranog zida predsjednika Donalda Trumpa prolaze kroz mjesta koja se smatraju svetim za neka starosjedilačka plemena. Plemenske starješine ističu da to neće dopustiti.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO