Iza zidova tvrđave, Macron i Merkel iscrtavaju smjer Evrope

Merkel i Macron su svjesni da je EU u ključnom razdoblju i da će se Francuska i Njemačka držati zajedno (EPA)
Merkel i Macron su svjesni da je EU u ključnom razdoblju i da će se Francuska i Njemačka držati zajedno (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron sastaju se u srednjovjekovnoj otočnoj tvrđavi na Sredozemlju kako bi iscrtali sljedeće korake za partnerstvo koje je pokretačka snaga Evropske unije.

Unutar zidina Fort de Bregancona, tradicionalne ljetne rezidencije francuskih čelnika, njemačka kancelarka i francuski predsjednik razgovarat će o rješavanju najhitnijih problema na globalnom planu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Razgovarat će o Libanu, antivladinim protestima u Bjelorusiji, krizi zbog COVID-a 19, državnom udaru na Maliju i napetostima između Grčke i Turske, rekao je dužnosnik iz ureda francuskog predsjednika.

U isto vrijeme Merkel – imajući na umu svoje nasljeđe budući da se završava njenih 15 godina na vlasti – nastoji učvrstiti napredak u nekim dugogodišnjim ciljevima, daleko od svakodnevne drame međunarodnih poslova.

To uključuje, prema dva viša izvora njemačke vlade, odlučivanje o tome kakve bi odnose Evropa trebala imati s Kinom, ponovno promišljanje oblika EU-a nakon britanskog odlaska te određivanje uloge Evrope kao odbrambene snage koja bi se trebala uskladiti s njenom ekonomskom moći.

Francusko-njemački angažman

“Oboje (Merkel i Macron)  su svjesni da je EU u ključnom razdoblju i da će se Francuska i Njemačka – iako imaju različita stajališta o mnogim pitanjima – morati držati zajedno”, rekao je jedan od dva izvora iz njemačke vlade.

Merkel i Macron u julu su radili na tome da uvjere posvađane članice EU-a da se dogovore i bloku prvi put u njegovoj historiji daju ovlasti udruženog preuzimanja tereta za finansiranje oporavka od COVID-a 19.

Nakon tog postignuća pažnja se sada okreće prema tome što bi duo još mogao učiniti prije završetka mandata Angele Merkel i francuskih predsjedničkih izbora 2022. godine.

“Ovaj posjet svjedoči o izvanrednom nivou francusko-njemačkog angažmana na bilateralnoj, evropskoj i međunarodnoj razini”, rekao je dužnosnik iz ureda francuskog predsjednika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO