Brazil vidi prve znakove usporavanja epidemije korona virusa

Brazil sada ima prijavljenih 3,456.652 slučajeva zaraze virusom od početka pandemije

 (EPA)
Brazil sada ima prijavljenih 3,456.652 slučajeva zaraze virusom od početka pandemije (EPA)

Širenje korona virusa u Brazilu možda usporava, reklo je ministarstvo zdravstva u srijedu, u jeku izvještaja da je stopa prenosa pala ispod presudne granice i uz prve znakove postepenog pada sedmičnog broja zaraženih i umrlih.

Umjereni optimizam dolazi uprkos brojkama koje pokazuju porast broja potvrđenih slučajeva i broja mrtvih u prethodna 24 sata učvršćujući status Brazila kao drugog najvećeg žarišta COVID-a 19 nakon SAD-a.

Prema podacima ministarstva Brazil je imao pad u sedmičnom broju oboljelih od COVID-a 19 na 304.684 prošle sedmice, s najviše brojke od 319.653 zaraženih u sedmici do 25. jula.

Sedmični broj umrlih pao je na 6.755 sa 7.677, kad je bio najveći, u zadnjoj sedmici jula.

U međuvremenu, istraživanje Imperial Collegea u Londonu pokazalo je da je Brazil, prvi put nakon aprila, ove sedmice zabilježio stopu prenosa ispod 1, prema brazilskim medijskim izvještajima.

Više od 110.000 umrlih

Takozvana “stopa R” ispod 1 ukazuje da će svaka zaražena osoba zaraziti manje od jedne osobe, što je prag za usporavanje epidemije.

“To je na neki način trend. Moramo vidjeti kako će se bolest ponašati u sljedeće dvije sedmice kako bismo vidjeli postoji li značajan pad”, rekao je Arnaldo Medeiros, sekretar zdravstvenog nadzora, na novinskoj konferenciji u srijedu.

Naglasio je međutim da vidljivo usporavanje nije razlog za ublažavanje preventivnih mjera poput nošenja maski i fizikče distance.

Službeni podaci ministarstva objavljeni kasnije u srijedu pokazali su stanje od 49.298 zaraženih i 1.212 umrlih od bolesti prouzročene virusom u protekla 24 sata. 

Brazil sada ima prijavljenih 3,456.652 slučajeva zaraze virusom od početka pandemije, dok je službeni broj umrlih od COVID-a 19 porastao na 111.100, prema podacima ministarstva zdravstva.

Izvor: Agencije


Povezane

Latinska Amerika veliko je žarište epidemije korona virusa. Uprkos tome što je taj dio svijeta prešao brojku od pet miliona zaraženih, nekoliko država pokušava pokrenuti posrnule ekonomije.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO