EU dala zeleno svjetlo za sankcionisanje represije u Bjelorusiji

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko pozvao građane da ne izlaze na demonstracije (EPA)

Evropska unija (EU) dala je večeras “zeleno svjetlo” za sankcionisanje represije u Bjelorusiji poslije spornih predsjedničkih izbora na kojima je ponovo pobijedio predsjednik Aleksandar Lukašenko, saopštili su evropski izvori za FP.

“Šefovi diplomatija su dali saglasnost za sankcionisanje represije i bit će napravljen spisak imena”, dodali su isti izvori, prenijela je agencija Beta u petak navečer.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell izjavio je nedavno da će EU temeljno preispitati odnose s Bjelorusijom i ocijenio da predsjednički izbori u toj zemlji nisu bili ni slobodni ni pošteni.

Evropska unija je 2004. godine uvela embargo na oružje Bjelorusiji i sankcije onima za koje tvrdi da su povezani s nestankom protivnika dugogodišnjeg predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Narednih godina EU je uvela dodatne mjere protiv brojnih pojedinaca i organizacija, ali je većina sankcija ublažena 2016. godine kada je Lukašenko oslobodio grupu političkih zatvorenika.

Prema zvaničnim rezultatima predsjedničkih izbora, Lukašenko je osvojio više od 80 posto glasova, a vodeća opoziciona kandidatkinja Svetlana Tihanovska oko deset posto.

Teški sukobi policije i demonstranata

Objavljivanje rezultata prema kojima je pobijedio Lukašenko, predsjednik države od 1994. godine, dovelo je do protesta i teških sukoba policije i demonstranata.

Hiljade demonstranata uhapšeno je tokom protesta. Dio njih je pušten danas uz izvinjenje ministra unutrašnjih poslova.

Tihanovska, koja je odbila da prizna rezultate glasanja, sklonila se u Litvu zbog mogućeg hapšenja i pozvala pristalice da zatraže službenu istragu o optužbama da su izbori bili namješteni, navodi Reuters.
S druge strane, predsjednik Lukašenko pozvao je u petak građane na smirivanje situacije u zemlji i da prestanu s protestima, javlja TASS, prenosi Tanjug.

On je pozvao građane da ne izlaze na ulice da protestuju.

“Ne izlazite sada na ulice. Shvatite da vas i vašu djecu koriste kao topovsko meso. Ti danas dolaze iz Poljske, Holandije, Ukrajine i (opozicione ruske stranke) Otvorene Rusije, Navalnog i drugih. To je agresija koja je upravo pokrenuta na našu zemlju”, tvrdi Lukašenko.

Izvor: Agencije