WHO: Epidemija ebole u Kongu izaziva veliku zabrinutost

Situaciju s epidemijom ebole dodatno zakomplicirala pandemija korona virusa, navode iz WHO-a (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da epidemija ebole u pokrajini Equateur u Demokratskoj Republici Kongo (DRC) i dalje izaziva veliku zabrinutost.

Ured WHO-a za Afriku saopćio je da je situaciju s epidemijom ebole dodatno zakomplicirala pandemija korona virusa, zajedno s ospicama i humanitarnom krizom u ovoj centralnoafričkoj zemlji, prenosi Anadolija.

“Postoji nedostatak finansijskih sredstava za odgovor na epidemiju, posebno za sprečavanje daljeg širenja te neadekvatni ljudski resursi za komunikaciju o riziku i direktni angažman u pogođenim područjima i žarištima”, naveli su iz WHO-a.

Zabilježena 84 slučaja ebole

Do sada su zabilježena 84 slučaja ebole u devet zona u pokrajini Equateur od proglašenja 11. epidemije ebole u Demokratskoj Republici Kongo 1. juna.

“I kod ebole i kod COVID-a 19 postoji potreba za postojanjem snažnog sistema nadzora kako bi se što prije otkrili, izolirali, testirali i tretirali novi sumnjivi slučajevi, poboljšali rezultati kod potencijalnih slučajeva te prekinuli svi lanci transmisije”, saopćeno je iz WHO-a.

U međuvremenu, epidemija ospica bilježi opadajući trend, što ukazuje na efikasnost kampanja vakcinacije provođenih u posljednje dvije godine.

WHO upozorava da neke bolnice i dalje imaju poteškoća sa upravljanjem kompliciranim slučajevima, a pandemija COVID-19 sprečava raspoređivanje medicinskih timova na pogođena područja.

Kampanja masovne vakcinacije protiv ospica

Kampanja masovne vakcinacije protiv ospica, planirana za ukupno 25.000 djece u Kasabinyoli, Kanzulinzuli, Madrandeli, Tuunganu i Malepeu pokrenuta je u Kongu u martu ove godine.

Ebola je otkrivena prije 40 godina, poznata je kao virus hemoragijske groznice, širi se direktnim kontaktom s tjelesnim tekućinama – krvlju, slinom, znojem, suzama, sluzi, majčinim mlijekom, urinom zaraženih ljudi.

Virus uzrokuje probleme sa zgrušavanjem što dovodi do unutrašnjeg krvarenja, upale i oštećenja tkiva. Također se širi dodirom stvari koje su kontaminirane tjelesnim tekućinama.

Iako je više od 300.000 ljudi primilo vakcinu koju je razvila američka kompanija za lijekove, zdravstveni stručnjaci su rekli da sigurnosni i socijalni izazovi otežavaju borbu protiv bolesti.

Izvor: Agencije