Nošenje maski postalo obavezno u Belgiji

Nove mjere u Briselu su među najstrožijima u evropskim prijestolnicama (EPA)
Nove mjere u Briselu su među najstrožijima u evropskim prijestolnicama (EPA)

Nošenje maski postalo je obavezno u svim javnim prostorima i površinama u Briselu, nakon velikoj rasta broja novozaraženih korona virusom koji je taj grad svrstao među najpogođenije u Evropi, prenosi Reuters. 

Belgijska prijestolnica, dom sjedišta Evropske unije i NATO-a, protekle sedmice zabilježila je 50 slučajeva na 100.000 stanovnika dnevno, što je najviše do sada, prenosi Hina.

Od sada svih 1,2 miliona građana moraju nositi maske u parkovima, na ulicama i drugim javnim mjestima, kao i u privatnim prostorima koji su otvoreni za javnost, objavila je regionalna vlada. 

Maske ne moraju nositi djeca mlađa od 12, oni koji se bave sportskim aktivnostima ili obavljaju fizički rad. 

Dosad su maske bile obavezne samo na javnim mjestima gdje ima puno ljudi, kao i u zatvorenim prostorima poput trgovačkih centara.

Nove mjere su među najstrožijima u evropskim prijestolnicama te dolaze nakon slične odredbe donesene u julu u Madridu. U Parizu su maske obavezne u eksterijerima samo na mjestima gdje ima mnogo ljudi. 

Broj zaraženih

Belgija je teško pogođena pandemijom, s gotovo 10.000 preminulih na 11 miliona stanovnika, što ju svrstava među zemlje s najvećim omjerom mrtvih na ukupnu populaciju u svijetu. 

Broj zaraženih proteklih sedmica raste, pa Belgija sada ima jedan od najvećih brojeva zaraženih po glavi stanovnika od bilo koje evropske države. 

U protekle dvije sedmice prosječno je imala 60 slučajeva na 100.000 stanovnika. U Italiji ta brojka iznosi 7,5, u Njemačkoj 13, u Francuskoj 29, a u Španiji 90, pokazuju podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti. 

U Hrvatskoj je, po zadnjim podacima evropskog centra od 11. augusta taj broj 18,8.

Uz Španiju i Belgiju, među najpogođenijim evropskim zemljama su Luksemburg s brojkom od 145,8 slučajeva na 100.000 stanovnika, Rumunija 85,7 i Malta 63.

Prema karti Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti najpogođenije regije u Evropi sa više od 120 slučajeva na 100.000 stanovnika u prethodne dvije sedmice su sjeveroistočni dio Španije, Luksemburg, dijelovi Rumunije i Bugarske i područje Vukovarsko-srijemske županije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO