Kina najavila Velikoj Britaniji ‘protunapad’

Eskalira spor Velike Britanije s Kinom zbog Zakona o nacionalnoj sigurnosti, koji je Peking uveo u bivšoj britanskoj koloniji (EPA)

Kina je u utorak saopćla da će snažno odgovoriti na britansku suspenziju sporazuma o izručenju s Hong Kongom te je pozvala vladu u Londonu da “smjesta ispravi svoje pogreške”.

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab u ponedjeljak je u Parlamentu kazao da će sporazum biti suspendiran odmah te da će se na Hong Kong, također, proširiti embargo na naoružanje.

Radi se o eskalaciji spora s Kinom Zbog zakona o nacionalnoj sigurnosti, koji je Peking uveo u toj bivšoj britanskoj koloniji, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Nećemo razmotriti reaktiviranje tih aranžmana dok ne dobijemo i ne budu na snazi jasne i robustne smjernice, koje će biti u stanju spriječiti da se Velika Britanija zloupotrijebi u okviru novog zakonodavstva na polju nacionalne sigurnost”, izjavio je Raab.

Kina je, pak, u utorak najavila “snažan protunapad na pogrešne britanske poteze”.

‘London krši međunarodno pravo’

“Kina poziva Veliki Britaniju da se odrekne svojih fantazija o nastavku kolonijalnog utjecaja na Hong Kong i smjesta ispravi svoje greške”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Po njegovim riječima, London krši međunarodno pravo i standarde.

London je zabrinut zbog nemira u Hong Kongu, koji je vraćen Kini 1997. godine, te smatra da Kina nije bila potpuno iskrena o izbijanju pandemije korona virusa.

Britanski premijer Boris Johnson naredio je prošle sedmice da se oprema Huaweija izbaci iz britanske 5G mreže do kraja 2027. godine.

Izvor: Agencije