Eurozastupnici pozivaju na očuvanje Aje Sofije svjetskom baštinom

Zastupnici Evropskog parlamenta dopis su uputili šefu evropske diplomatije Josephu Borellu i UNESCO-u (EPA)

Devedesetak eurozastupnika, uključujući one iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), izrazilo je nezadovoljstvo odlukom o prenamjeni Aja Sofije iz muzeja u džamiju i pozvalo da se poduzmu mjere za očuvanje te znamenitosti kao dijela svjetske kulturne baštine.

Zastupnici Evropskog parlamenta, u dopisu upućenom šefu evropske diplomatije Josephu Borellu i UNESCO-u, navode da “instrumentaliziranjem Aja Sofije, s ciljem vršenja pritiska na Evropu, Turska nedvosmisleno pokazuje aktivno nepoštivanje međunarodnog prava i evropskih vrijednosti”, prenosi Hina.

“Pozivam UNESCO i Odbor za svjetsku baštinu da reagiraju i utvrde odgovornost za ovo jednostrano djelovanje na baštini koja pripada cijelom svijetu”, saopćeno je iz Ureda eurozastupnice Željane Zovko.

‘Podrška evropskim vrijednostima’

Zastupnici EP-a u dopisu pozivaju UNESCO da poduzme “odgovarajuće mjere na očuvanju ovog lokaliteta svjetske baštine, kao i na zaštiti međunarodnih sporazuma i UNESCO-ovog okvira, kako bismo podržali glavne europske vrijednosti i načela”.

Najviši turski sud poništio je prošle sedmice odluku oca moderne Turske Mustafe Kemala Ataturka iz 1934. godine kojom je pretvorio istanbulsku znamenitost Aju Sofiju u muzej.

UNESCO je najavio da će već na sljedećoj sjednici ponovno razmotriti status Aja Sofije, koja se od 1985. godine nalazi na popisu svjetske kulturne baštine.

Izrazio je žaljenje što se odluka donijela “bez dijaloga ili prethodne obavijesti”.

Izvor: Agencije