Mediji: Saudijska Arabija nastavlja kupovati oružje

Kraljevina je naručila više od 1.000 raketa u vrijednosti 2,6 milijardi dolara (EPA)

Britanski list Financial Times otkrio je da Saudijska Arabija i dalje kupuje oružje uprkos ekonomskoj krizi kroz koju prolazi, kao i mjerama štednje koje je objavila u maju.

List navodi se da je vlada obavijestila nadležne zvaničnike da se poslovi s kupovinom oružja nastavljaju po ustaljenom planu, bez ikakvih promjena.

Dva dana nakon što je Rijad najavio mjere štednje odbrambeno krilo američke kompanije Boeing dobilo je ugovore u vrijednosti 2,6 milijardi dolara za opskrbu Kraljevine s više od 1.000 raketa “zemlja-zrak” i protivbrodskih raketa.

List citira riječi stručnjaka da su spomenute prodaje oružja “dio dugoročnih sporazuma i dokaz da jedan od najvećih svjetskih uvoznika oružja i dalje troši na odbranu”, misleći time na Saudijsku Arabiju.

S druge strane, kompanija Lockheed Martin saopćila je da nije zabilježila pad izdataka za odbranu nijednog od svojih glavnih klijenata na Bliskom istoku.

Lockheed Martin američki je proizvođač oružja koji Saudijskoj Arabiji isporučuje sisteme protivraketne odbrane THAAD.

Robert Harward, izvršni direktor podružnice te kompanije na Bliskom istoku, rekao je da je prerano govoriti hoće li se budžetski pritisci prenijeti na odbrambeni sektor, ali očekuje da će klijenti kompanije, uključujući Saudijsku Arabiju, nastaviti s nabavkom.

‘Nećemo štedjeti resurse’

Financial Times prenosi riječi još jednog izvršnog direktora u drugoj kompaniji za proizvodnju oružja u Zaljevu, koji kaže da njegova kompanija “nije svjedočila promjenama u stavovima kupaca”.

Analitičari predviđaju da će nove prodaje skupog oružja biti izložene nekim ograničenjima ako bude trebalo napraviti rezove, navodi list.

Saudijsko Ministarstvo finansija saopćilo je za list da će Kraljevina nastaviti podržavati svoje vojne potrebe i neće štedjeti resurse za odbranu svog naroda i zemlje.

Ministarstvo je saopćilo da radi na racionalizaciji potrošnje kako bi se osiguralo da Kraljevina dobije odbrambenu opremu po odgovarajućoj cijeni za pravu količinu s odgovarajućim specifikacijama.

U 2019. vojni rashodi Saudijske Arabije iznosili su 198 milijardi saudijskih rijala (52,8 milijardi dolara), što je smanjenje za 18,3 posto u odnosu na 2018.

Rijad je to smanjenje pripisao “poboljšanju kupovine i planiranju”, a ne smanjenju finansiranja.

Nezavisni analitičari procjenjuju da je saudijska potrošnja za odbranu u protekloj godini zapravo bila daleko veća.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO