Demokrate klečale za Floyda i predstavile prijedlog reforme policije

Demokrate su u američkom Kongresu klečali osam minuta i 46 sekundi u znak počasti Georgeu Floydu (EPA)

Demokrate u američkom Kongresu klečali su u ponedjeljak osam minuta i 46 sekundi u počast Georgeu Floydu i drugim Afroamerikancima koje je ubila policija te su predstavili zakonski prijedlog za njenu hitnu reformu, javlja AFP. 

Predsjednica Kongresa iz redova demokrata Nancy Pelosi, čelnik demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer i dvadesetak zastupnika, među kojima nekoliko Afroamerikanaca, okupili su se u Dvorani oslobođenja, nazvanoj tako u čast robova koji su u 18. stoljeću radili na izgradnji Capitola u Washingtonu, prenosi Hina.

Osam minuta i 46 sekundi policajac bijelac pritiskao je koljenom vrat Georgea Floyda, 46-godišnjeg Afroamerikanca zbog čega se ovaj ugušio 25. maja dok ga je policajac htio privesti. Događaj je bio povod za nezapamćene proteste u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izrazivši žaljenje zbog “mučeništva Georgea Floyda”, Pelosi je pozvala zastupnike da zajedno s njom pročitaju imena ostalih žrtava policijske brutalnosti i rasističkog nasilja.

Nakon Floydove smrti Sjedinjene Američke Države potresa val protesta.

Pelosi je sa ostalim zastupnicima pročitala imena žrtava policijske brutalnosti i rasističkog nasilja

“Danas se taj pokret nacionalne nesreće pretvorio u nacionalni akcijski pokret”, rekla je Pelosi te poredstavila zakonski prijedlog za “strukturnu” reformu policije.

Zabrana metode ‘stiskanja oko vrata’

Cilj tog zakonskog nacrta je “prekinuti policijsko nasilje, obvezati policiju da odgovara za svoje postupke, poboljšati transparentnost i unijeti temeljite strukturne promjene kojima će se zagarantovati pravo svih Amerikanaca na sigurnost i na jednakost pred zakonom”. 

Po tom zakonu, nazvanom “Justice and Policing Act”, uveo bi se nacionalni popis policajaca koji bi se ogriješili o zakon, olakšao bi se njihov sudski progon i uvele izmjene u način njihova izbora i u školovanje.

Zabranila bi se i opasna metoda “stiskanja oko vrata”. Zakonski prijedlog ne predviđa “rezove u finansiranju policije”, što traže pojedinci u lijevom krilu stranke i demonstranti.

No teško da će tekst proći u Senatu gdje republikanci imaju većinu.

Predsjednik Donald Trump, koji se kandidirao za drugi mandat, optužuje demokrate da žele smanjiti budžetska sredstva namijenjena policiji.

“Sada demokratska radikalna ljevica želi smanjiti budžet i odreći se naše policije. Žao mi je, ali ja želim zakon i red”, napisao je na Twitteru u ponedjeljak ujutro.

Oko 150 dana prije predsjedničkih izbora Trump je događaje iskoristio u svojoj kampanji kako bi napao svog protukandidata Joea Bidena koji je prošle sedmice pozvao na temeljitu reformu policije.

Izvor: Agencije


Povezane

Barack Obama

Protesti zbog smrti Georgea Floyda mogli bi biti prava prekretnica u borbi za reformu policije, kaže bivši američki predsjednik.

Published On 02 Jun 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO