Twitter onemogućio Trumpovu posvetu Floydu zbog autorskih prava

Twitter je nedavno prekrio Trumpov tvit o protestima u Minneapolisu zbog 'veličanja nasilja' (EPA)
Twitter je nedavno prekrio Trumpov tvit o protestima u Minneapolisu zbog 'veličanja nasilja' (EPA)

Društvena mreža Twitter onemogućila je videoposvetu Georgeu Floydu koju je na svom profilu, u svrhu kampanje, objavio američki predsjednik Donald Trump, navodeći da su problematična autorska prava, javlja Reuters.

Video, koji je mješavina fotografija i snimaka protestnih marševa i slučajeva nasilja nakon Floydove smrti, u pozadini ima nasnimljen Trumpov glas, prenosi Hina.

Floydova smrt prošle sedmice, nakon fatalnog susreta s policajcem, dovela je do protesta širom zemlje.

Na snimku koji je cirkulirao naokolo, bijeli policajac klečao je na Floydovom vratu dok se Floyd borio za zrak i neprestano ponavljao “Ne mogu disati”, prije nego što se onesvijestio.

Zaštita autorskih prava

Twitter je rekao da je video na predsjednikovom računu za vođenje kampanje zaštićen autorskim pravima.

“Odgovorili smo na valjane pritužbe po pitanju autorskih prava koja nam je poslao vlasnik tih prava ili njihov opunomoćeni predstavnik”, rekao je predstavnik Twittera.

Video u trajanju tri minute i 45 sekundi postavljen je na Trumpov račun na Twitteru 3. juna u svrhe njegove kampanje.

Snimak, koji se još uvijek nalazi na YouTubeu, prikupio je više od 60.000 pregleda. 

Rat s Twitterom

Twitter je pod snažnim povećalom Trmpove administracije otkad je upozorio na neke njegove neistinite tvrdnje i prekrio njegov tvit o protestima u Minneapolisu zbog “veličanja nasilja”.

Nakon toga je Trump zaprijetio reguliranjem ili zatvaranjem društvenih mreža te nedugo potom potpisao izvršnu uredbu kojom je pozvao Federalni odbor za komunikacije da pregleda Sekciju 230 unutar Zakona o komunikacijskoj pristojnosti iz 1996. godine kojom se web stranicama omogućava imunitet bez obzira na to što korisnici društvenih mreža ili web stranica stavljaju na platforme.

S obzirom na to da predsjednik ne može sam mijenjati zakone, Trump je zatražio pomoć Odbora za komunikacije. Takve bi promjene tehnološke kompanije mogle izložiti većem broju tužbi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO