Trump traži jednakost za sve, ‘važan dan za Floyda’

Trump: 'Svi smo vidjeli šta se dogodilo prošle sedmice, ne možemo dopustiti da se to događa' (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak da svi američki državljani zaslužuju biti jednaki pred zakonom i ustvrdio da je ovo “važan dan” za Georgea Floyda, Afroamerikanca koji je nedavno preminuo nakon što su ga maltretirali bijeli policajci.

“To naš Ustav zahtijeva i to je bit naše zemlje”, rekao je on na prvoj konferenciji za novinare nakon više dana, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Sjedinjene Američke Države potresaju veliki protesti protiv policijske brutalnosti nakon Floydove smrti prošle sedmice iako su posljednjih dana nešto manje nasilni.

“Jednaka pravda po zakonu mora značiti da svaki Amerikanac dobija jednak tretman u svakom susretu s policijom, nezavisno od rase, boje kože, roda ili vjerovanja. Policija ih mora pravedno tretirati”, rekao je Trump.

‘Ovo je važan dan za sve’

“Svi smo vidjeli šta se dogodilo prošle sedmice. Ne možemo dopustiti da se to događa”, dodao je.

“Nadamo se da nas George [Floyd] sada gleda odozgo i govori da je ovo što se događa u zemlji važno. Ovo je važan dan za njega. Ovo je važan dan za sve. Ovo je važan, važan dan kad je riječ o jednakosti”, kazao je američki predsjednik.

Osudio je Floydovo ubistvo i izrazio podršku mirnim protestima.

Često ga, međutim, kritiziraju zbog toga što se nije jasno deklarirao protiv sistemskog rasizma i što nije pokazao dovoljno razumijevanja za izljeve bijesa širom zemlje.

Trump je ponovo pozvao guvernere saveznih država da angažiraju Nacionalnu gardu kako bi suzbila nemire.

Izvor: Agencije