Buffalo: Novi snimak nasilnog ponašanja američke policije


[WBFO via Storyful]

Dvojica policajaca iz Buffala suspendirana su bez plaće nakon što se pojavio videozapis u kojem na tlo guraju 75-godišnjeg muškarca, dok se protesti zbog policijskog ubistva Georgea Floyda nastavljaju desetu noć zaredom.

Videozapis koji je snimio novinar lokalne radiostanice WBFO i objavio na svom sajtu i Twitteru pokazuje kako sijedi muškarac prilazi interventnim policajcima. Jedan policajac gura ga palicom, a drugi rukom. Krv počinje curiti iz muškarčeve glave. Muškarac, bijelac, nije identificiran, piše Reuters, prenosi Hina.

“Veoma me uznemirio snimak”, rekao je gradonačelnik Buffala Byron Brown. “Nakon mirnih protesta i nekoliko sastanaka mene, vodstva policije i članova zajednice večerašnji događaj bio je obeshrabrujući.”

Incident je izazvao široku osudu na društvenim mrežana, dok su se demonstranti vratili na ulice nekoliko američkih gradova kako bi protestirali protiv policijske brutalnosti.

Policajci suspendirani

Floyd je umro u Minneapolisu 25. maja nakon što mu je bivši policajac Derek Chauvin tokom hapšenja držao koljeno na vratu gotovo devet minuta.

Snimak iz Buffala pokazuje kako većina policajaca odlazi nakon što muškarac padne iako se policajac koji ga je gurnuo palicom počinje naginjati nad njim prije nego što ga drugi policajac odvede. Čuje se da je neko pozvao hitnu.

Radiostanica je izvijestila da su dva ljekara došla i pomogla povrijeđenom muškarcu.

Policija je kasnije rekla da se muškarac povrijedio nakon što se okliznuo i pao.

Ipak, nakon što je pogledao snimak, šef policije u Buffalu Byron Lockwood naredio je istragu i suspendirao dvojicu policajaca, rekao je Brown.

Sedamdesetpetogodišnja žrtva u stabilnom je, ali ozbiljnom stanju u bolnici u Buffalu, dodao je Brown.

Izvor: Agencije