Snage odane libijskoj vladi proglasile kraj opsade Tripolija

Libija
Haftarove snage nedavno su izgubile nekoliko strateških tačaka u zapadnoj Libiji (Reuters)

Šef međunarodno priznate libijske vlade Fayez al-Sarraj rekao je tijekom posjeta Ankari kako je “odlučan” vratiti kontrolu nad cijelom Libijom nakon niza pobjeda nad snagama svojeg suparnika koji drži istok zemlje, umirovljenog generala Khalife Haftara.

“Naša se borba nastavlja i odlučni smo pobijediti neprijatelja, uspostaviti državnu kontrolu nad cijelom našom zemljom i uništiti sve koji ugrožavaju izgradnju građanske, demokratske i moderne države”, rekao je Sarraj nakon susreta s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji mu pruža potporu, prenosi Beta.

Sastanak Erdogana i Sarraja održava se neposredno nakon objave Sarrajeve Vlade nacionalnog jedinstva, čije je sjedište u Tripoliju, da su cijeli Tripoli i njegova okolica vraćeni pod kontrolu njihovih snaga.

Erdogan je osudio zemlje koje podržavaju Haftara, ali ih nije imenovao.

Erdogan: Historija će suditi

“Povijest će suditi onima koji su, podržavajući pučista Haftara, bacili Libiju u krvoproliće i suze”, rekao je turski predsjednik.

Ankara i libijska Vlada nacionalnog jedinstva pojačali su suradnju otkad je u studenom potpisan sporazum o vojnoj suradnji, koji obuhvaća sporni dogovor o pomorskoj suradnji kojim se proširuju pomorske granice Turske.

Snage povezane s međunarodno priznatom Vladom nacionalnog jedinstva Libije priopćile su ranije u četvrtak da su vratile kontrolu nad svim točkama ulaza u Tripoli nakon preuzimanja zračne luke i proglasile kako je opsada grada od protivničkih skupina, koja je trajala više od godine, završena.

Ta objava označava još jedan poraz oružanih snaga koje predvodi umirovljeni general Khalifa Haftar i koje drže istok zemlje, prenosi Beta.

Haftarove snage nedavno su izgubile nekoliko strateških tačaka u zapadnoj Libiji.

Snage povezane s Vladom u Tripoliju u srijedu su objavile da su vratile kontrolu nad Međunarodnom zračnom lukom u Tripoliju, koju su Haftarove snage zauzele prošle godine.

‘Gradske granice Tripolija oslobođene’

“U ovim povijesnim trenucima objavljujemo da su sve gradske granice Tripolija oslobođene”, rekao je Mohammed Gnounou, glasnogovornik snaga koje podržavaju Vladu nacionalnog jedistva, čije je sjedište u Tripoliju.

Od 2015. Libija je podijeljena između dviju vlasti: jedne na istoku, a druge na zapadu zemlje.

Haftarove snage bazirane na istoku krenule su u ofenzivu u travnju prošle godine da preuzmu glavni grad Tripoli od Vlade nacionalnog jedinstva, koju podržavaju i Ujedinjeni narodi.

Zračna luka u Tripoliju zatvorena je od 2014. nakon teških borbi, u kojima je velik dio infrastrukture uništen.

Letovi su bili premješteni u zračnu luku Mitiga, ali je i ona zatvarana nekoliko puta protekle godine zbog topničke vatre Haftarovih snaga.

Sarraj: Neću za stol s ratnim zločincem

UN je ovog tjedna objavio kako su se zaraćene strane u Libiji dogovorile da nastave pregovore o prekidu vatre.

No, Sarraj je u četvrtak ukazao da odbija sjesti za pregovarački stol s “ratnim zločincem [Haftarom] zato što on nikad nije partner u političkom procesu”.

Pregovori dviju strana u prekidu su više od tri mjeseca.

Posljednjih su mjeseci snage vjerne vladi u Tripoliju, koje podupiru Turska, Italija i Katar, vratile neka ključna mjesta oko glavnog grada.

Međutim, Haftarove snage, koje imaju potporu Rusije, Francuske, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, uzvratile su napadima iz zraka.

Izvor: Agencije